Fed günü!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

Bugün 21:00'de FED'in faiz kararını duyacağız. Her iki yöndeki beklentiler birbirine çok yakın. Artarsa da çok düşük oranlı olacağı konusunda neredeyse herkes hemfikir. Ben keşke artışlar başlasa da şu belirsizlik bitse diyorum. Yoksa bugün yapmasa kasımda - aralıkta yapar mı yaparsa kaç baz artış yapar belirsizliği ve korkuları aynı şekilde sürecektir.

Kaldı ki, aslında faiz kısmi bir oranda artırılarak, bir takvim ilan edilip sonraki artış tarihleri açıklanırsa, bana göre ekonomi için çok daha iyi olur. Çünkü sonraki faiz artışlarının takvimini görenler öncesinde yatırım ve tüketimleri için gerekli olan kredileri temin etmeye başlarlar. Yani faiz artışının başlaması gelişmiş ülkelerdeki her türlü talep artışına destek verir görüşündeyim. Bu görüşümün bir örneğini biz yaşıyoruz. Artan kurlar ve faiz nedeniyle konut ve otomobil fiyatları artacaktır diye beklendiği için, iki sektörde de ciddi bir talep artışı görüyoruz. Doğal olarak da artan talep nedeniyle ilgili sektörlerin fiyat artışlarını da görüyoruz. ABD de enflasyon artışını sağlamak istiyorsa faiz artışlarının bu düşünceye katkısı olacağını bilmeli derim. 

Ancak BIST için çok daha önemli gelişmeler kendi özelimizdeki gelişmelerdir. Seçim belirsizliği, terör, rating notlarımız bizim için çok daha önemli olacaktır. Seçim öncesi not değişimi beklemiyorum. Seçime kadar olacak süredeki not açıklamaları, PKK eylemleri konusundaki gelişmeler BIST'e dalgalanmalar yaratabilir. Ama asıl seçim sonrasında çıkacak tablo bizim için çok daha önemli olacaktır. Bu konudaki görüşlerimi yazılarımdan detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Algılara Kanmayın!
Çok sık yaptığım bir başka uyarı da budur. Gördüğünüz gibi yaratılan gündemler bir anda değişebiliyorlar. Hani Çin tehlikesi öne atılıp da tüm dünya borsalarında satışlar yapılmıştı. Ne oldu şimdi, Çin riskten kurtuldu mu? FED bugün faiz artışı açıklamasa da yakın bir tarihte yine de faiz artışını başlatmayacak mı? Türk bankaları için yapılan uyarılardaki riskler iki gün içinde alınan tedbirlerle bitti mi? Tabii ki tüm bunların birer algı yönetimi olduğunu görüyorsunuzdur. İşte bu nedenle sizlere paniklemeyin ama gelişmeler nedeniyle de hisselerinizin düşebileceğini biliniz diyorum.

Ama görüyorsunuz ki, sert düşenler aynı şekilde aynı sertlikle yine yükselebiliyorlar. Hiç bir yabancı kurumun raporlarına körü körüne inanmayınız. Raporunu okuduğunuz kurumun aynı zamanda kendisinin de fon ve portföy yönetip-yönetmediğine de bakınız. Endeksler tarihi rekorlar kırarken, çok daha yüksek seviyeleri hedef olarak veren kurumların da aynı kurumlar olduğunu unutmayınız. Genelde bu şekilde düşüşler sonrasında mevcut fiyatların da altında verilen hedef fiyat ve sat yönündeki tavsiye değişimlerinin arkasından bu şekilde sert alımların da geldiğini görebilirsiniz. Bu davranış şekli sizlere yaptığım uyarının sebebi konusunda bir fikir veriyor olması lazım!

BIST Ne Yapar?
BIST için risk bitti, kopar gider mi peki? Yok böyle bir durumu şu an için kimse beklemesin. Kaç gündür dikkat çektiğimiz riskler aynı şekilde sürüyorlar. Sadece içinde bulunduğumuz riskler ve belirsizlikler nedeniyle yükseliş sınırlı olacağı için, iniş-çıkışlarla kar yapma düşünceleri hakim. O nedenle de, yükseliş kısmen devam edecek olsa da, FED faizlere dokunmasa da, bir başka nedenle yeniden satışların geldiğini görebiliriz! 

Kısa vadede bu riskten kurtulmamız ve daha yüksek hedef beklentilerimizi yükseltmemiz için teknik olarak 80.000 seviyesini geçmemiz lazım. Şu an için bu seviyenin çok uzağında olduğumuzdan, bu zikzaklar sürecektir görüşündeyim. Şimdilik teknik olarak kısa vadeli yakın direncimizin 75.320 ve 75.900 ile sınırlı kalabileceğini, iyimser tahmin halinde bile, bir üstteki 76.646 ya da 77.569 dirençlerini geçemeyeceğini düşünüyorum. O nedenle yükselişlerde, alttan yerine koymak düşüncesi ile realizasyon yapmanın doğru olacağı görüşündeyim. 

Dediğim gibi, algılarınızı yönettirmeyin. Bir gün önceye kadar yaşadığınız korkularınızı unutup aşırı cesur olmayın. Aynı şekilde gayet olumlu iken ekstra bir neden çıkmadıysa bir anda moral çöküntüsüne kapılmayınız. Ancak doğru ve bilançoları gelecek vaat eden hisse-sektör seçimi yapmaya özen gösteriniz. İyi hissedeyseniz, farklı nedenlerle geçici olarak düşse de, yeniden karlı seviyelere gidecektir.       

www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019