Fed yeniden sahne alırken piyasalara bakış

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Global piyasalarda Fed yeniden ana başlığa otururken buna paralel olarak Dolar Endeksi'nin şimdilik hafif yükseldiğini ve ABD 10 yıllıkların yüzde 3.30 üzerinde olduğunu gözlüyoruz. Bu hareketler doğal olarak gelişen ülkelerin faiz ve kurları üzerinde sınırlı baskı oluşturuyor. Fed'den gelen söylemlere bağlı olarak daha şahin bir Fed'in masaya gelmesi ,aralık ayında bir faiz artışı beklentisinin yükselmesi ve yeni Fed başkanına dair belirsizlikler Fed'i ana başlık yapmış durumda.

Özellikle Trump'ın belirlenen 5 adaydan hangisini seçeceği konusu piyasalar için oldukça önemli olacak. Bundan sonraki dönemde ‘hangi başkan, hangi FED?’ sorusu piyasaların kafasında en kritik sorulardan biri olmuş durumda.

Yeniden şahin olmaya başlamış bir Fed'in şahin görünümlü bir başkan ile yoluna devam etmesi özellikle gelişen ülkeler için kritik olacak. Yellen yada güvercin sayılacak bir Başkan'ın görev alması ise en azından kademeli olarak Fed fiyatlaması anlamına geleceğinden belki de gelişen piyasalar için en olumlu senaryo olmaya aday görünmekte.

Bu süreçte 93.00-94.00 bandı içinde hareket eden Dolar Endeksi'nin ilk etapta 95.00-97.00 bandına ve hatta üzerine doğru ilerleme ihtimali fiyatların içinde olmadığından izlenecek en kritik süreç olacak.

Mevcut durumda içinde bulunduğu 90.00-94.00 geniş bandı ise büyük ölçüde fiyatların içinde bulunuyor. Bu sebeple bu bant içinde belirli bir süre daha fiyatlama gelişen ülkeler için manevra alanının devamı anlamına gelecek.

İçerde siyasi süreç , jeopolitik risk başlıkları, ABD ile yaşanan gerginlik ve AB ile ilişkiler noktasında çoklu bir ajanda takip ediliyor. Mevcut durumda gösterge tahvil tarafında yüzde 12-13 aralığında olmamız 8-9 senelik kritik eşikte olunması açısından önem taşıyor.

Dolar-TL tarafında ise ABD gerginliği sonrası görülen 3.70-3.80 direnç eşiğinden sonra mevcut seviyelerde hala 3.65 -3.70 aralığında olmamız temkinli bir duruş içinde olmamızı gerektiriyor. Dolar-TL tarafında 3.70-3.80 aralığı kritik direnç eşiği olmaya devam ederken aşağıda 3.60 altına tekrar kalıcı gelmeden stresin devam etme ihtimali de masada kalacaktır.

BIST-100 Endeksi'nde ise 110.000'lerden başlayan düzeltmenin 99.000-100.000 aralığı görüldükten sonra şimdilik mola verdiğini ve tekrar yükselişe geçildiğini izliyoruz. 107.000 üzerinde kalabildikçe 110.000 ve üzeri tekrar potansiyel hedef olacaktır. Aşağıda 105.000-106.000 aralığı ise bu tepki yükselişinin kısa vadeli sınır desteği olarak izlenmelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar