Devam eden pozitif hava içinde hedefler ve olası riskler

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Global piyasalarda pozitif hava devam ediyor. ABD tahvil faizleri görece yüksek seyrini korurken, Dolar Endeksi'nin 10 yıllık ortalaması olan 90.00'lar sınırına gelmesi ve S&P 500 önderliğinde ABD borsalarının yükselişine devam etmesi risk iştahının devamı anlamına geliyor.

Bu durumdan gelişmiş ülkeler dışında emtia tarafı ve özellikle gelişen ülkeler fayda sağlıyor. Bu pozitif sürecin devamı ve fiyatların her geçen yükselişi sürdürülebilirliği anlamında kafalarda soru işaretleri bıraksa da hangi dinamikle en azından bir düzeltme sürecine girilecek henüz net bir şekilde ortaya çıkmış durumda değil.

Haber akışına bağlı olarak gelişecek olası fiyatlamalara göre önemli grafikler üzerinden gidersek ;

Tüm global borsalar adına amiral borsa konumunda bulunan S&P 500 Endeksi 2.850 üzerine kalıcı geçişlerde 3.050 hedefine kadar ilerleme potansiyeli taşırken anlamlı bir düzeltme sinyali adına 2.650-2.700 altına kalıcı gelinmesi gerektiğini hatırlatalım.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde bir kez daha geçilmeyen % 2.65-2.66'ların son 3-4 yıllık kritik eşik olduğunu bu seviyelerin aşılması halinde % 2.80-3.20 aralığına gidişin oluşacağını bunun da piyasalarda risk iştahının azalması ve ekstra baskı anlamına gelebileceğini not edelim.

Dolar Endeksi tarafında 10 yıllık ortalama olan 90.00'lar altına kalıcı inilirse piyasalarda çok farklı döngü ihtimallerinin konuşulmaya başlanacağını ve tekrar global dolarizasyonun güçlenmesi adına yukarda 95.00-97.00 direnç eşiğinin kalıcı geçilmesi gerektiğini yine not edelim.

Bu belirttiğimiz kritik eşikler geçilmedikçe risk iştahının ara ara kısa ömürlü kar satışları gelse de devam edebileceğini, devamlı pozitif yönlü hareketler olmasa da en azından belirli bir yatay piyasa ortamına girerek ülkelerin hikayesine bağlı fiyatlamaların oluşabileceğini de belirtelim.

Türkiye tarafına kısaca baktığımızda ise "Zeytin Dalı Harekatı", ABD'de devam eden dava süreci vs diğer risk başlıklarına rağmen çeşitli dinamiklerle pozitif havanın devam ettiğini görmekteyiz.

Haber akışına bağlı olarak her an yönü çok defa değişebilecek ve volatilitenin artabileceği günlerinde potansiyel olarak süreçlere bağlı olarak masada durduğunu da belirtmek isteriz. Dolar/TL tarafında 3.85-3.90 direnç eşiği geçilmedikçe 3.70-3.85 geniş bandında dalgalı bir seyir mümkün görünüyor.

BIST-100 Endeksi tarafında ise gelecek kar satışları kısa vade adına 114.00-117.000 aralığı içinde veya üzerinde karşılandıkça yukarı yönlü trendin devamının mümkün olduğunu görüyoruz. Özellikle 118.500-119.000 üstinde ek kuvvet kazanılması durumunda yukarda 120.000-125.000 aralığında yeni rekorlar görme potansiyeli masada olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar