Bu faiz, bu kur, bu seviyelerden Borsa ne ifade ediyor

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Global piyasalarda FED'in aralık ayı toplantısı yaklaşırken faiz artış ihtimali güçlü olsa da, Dolar Endeksi'nin hala 90.00-95.00 bandı içinde hareketlilik göstermesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.50 altında kalmaya devam etmesi ve ağırlıklı yüzde 2.30 civarında olması, vergi reform sürecinin de desteğiyle ABD borsaları önderliğinde pozitif hava sürmekte olduğu görülüyor.

Doğal olarak bu fiyatlamalar böyle kaldıkça, ara ara düzeltmeler gelse de global piyasalarda gelişen ülkeler adına manevra alanının korunduğunu ve risk iştahının dengeli seyrinin şimdilik devam ettiğini izliyoruz. Ama bu ortamda bazı ülkeler zaman zaman kendi hikayeleri paralelinde genel piyasa ortamından pozitif yada negatif ayrışma gösterebiliyorlar.

ABD ile yaşanan gerilim, Suriye ve Irak politikalarında fikir uyuşmazlığı ve özellikle devam eden dava sürecinin iç piyasalarda baskı oluşturduğunu ve piyasaların son dönemde belirli bir negatif ayrışma içine girdiğini gözlemliyoruz.

Gösterge tahvil son 10 senenin eşiği olan yüzde 12'leri aşıp yüzde 14'lere ulaşırken, daha önce rekor kıran sepet kur ve Euro/TL'ye paralel olarak Dolar/TL'nin de şimdilik 3.98'lerde yeni rekor kırarak mevcut durumda 3.88-4.00 aralığı içinde dava sürecini bekliyor.

Özellikle faizde yüzde 12-12.50 üzeri ve dolar/TL tarafında geçen sene şubat ayı başında TCMB adımlarının etkili olmaya başladığı 3.80 üzeri fiyatlamaların, ekonomik temellerden ziyade yukarda bahsettiğimiz siyasi efektle oluştuğu çok açık.

Dava süreci netleşene kadar bu stres devam edecek gibi görünüyor. ABD ile olan ilişkilerden ve dava sürecinden pozitif haber geldikçe kur ve faizde aşağı yönlü normalleşme ve dolar bazlı görece ucuzlamaya devam eden BİST-100 Endeksi'nde tekrar yukarı yönlü hareket potansiyeli mümkün olacaktır.

Ama beklenmedik haber akışlarına bağlı olarak piyasalar risk fiyatlamasına devam edecek olursa ekstra temkinli olmakta fayda görmekteyiz. Böyle bir durumda gösterge tahvilde yüzde 15'lere doğru bir atak, dolar/TL tarafında ise 4.00-4.20 aralığına doğru bir hareket olasılığı masada kalmaya devam edecektir.

Özetle kısa vadede TL aşırı değer kaybı içine girmiş ve faiz gerektiğinden fazla yükselmiş ve borsa rekor seviye olan 115.000'lerden anlamlı bir geri çekilme yaşamıştır. Böyle bir ortamda yabancı algısı böyle bir getiri ortamından ilk fırsatta yararlanmak isteyebilir. Bunun da tek şartı siyasi efektlerin pozitife dönmeye başlaması ile tetiklenecek gibi görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar