Her bir kapanış yeni bir başlangıçtır

Duygu ŞAHİN DURMAZ
Duygu ŞAHİN DURMAZ ANTALYA duygu.sahin@dunya.com

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), bundan 3 yıl önce 11 gıda firmasının katılımı ile başlattığı Gıda Kümesi UR-GE projesinin sonuna geldi.

Hatırlarsanız UR-GE projeleri, Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010 yılında yayınlanan ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi’ tebliği çerçevesinde başlatıldı. ATSO UR-GE projelerine ilk olarak 2011 yılında Yapı Malzemeleri Kümesi ile başladı. Ardından Gıda ve Tarım Kümesi projelerini hayata geçirdi. Bu 3 UR-GE projesine katılan firmalar, 5 kıtada 14 farklı ülkeye giderek 70 bin kilometre yol kat etti. Bu proje ile bir çok Antalya firması ihracata başlayarak, yurtdışında yeni pazarlara açılma fırsatı buldu.

ATSO Gıda Kümesi UR-GE projesi ise 2014 yılında 11 firma ile yola çıktı. 1 milyon 476 bin dolar bütçe ile 6 yurt dışı fuara katıldı. 2016 yılında ise Ekonomi Bakanlığı tarafından ‘İyi Uygulama Örneği’ ödülüne layık görüldü. Ve artık 3 yıl süren UR-GE projesinin sonuna gelindi. Bu çerçevede projeye katılan firmaların deneyimlerini ve tecrübelerini dinlemek için bir araya geldik.

ATSO Başkanı Davut Çetin, UR-GE projelerine katılan firmaların ihracatlarını artırdığını ve hiç yurt dışına satış yapmamış firmaların da artık ihracat yapmaya başladığını söyledi. Çetin, hatta firmalar isterse Gıda Kümesi UR-GE projesinin devamını yapabileceklerinin müjdesini de verdi.

UR-GE projesine katılmadan önce aralarında rekabet içinde olan firmaların bakış açılarının tamamen değiştiğini gördüm. Bu proje ile birlikte ‘ortak’ hareket etme becerileri gelişen firmalara gelin birlikte kulak verelim…

UR-GE projesinde yer alan D2 Gıda Temsilcisi Süleyman Duran, bu proje ile Antalyalı firmalar arasında güzel bir sinerji yakaladıklarından söz ederken, SMS Ersanlar firma temsilcisi Sebahattin Ersan da firma olarak modernize olmayı, dünyadaki gelişmeleri çok iyi etüt ettiklerini söyledi. SMS Ersanlar aynı zamanda mantar konserve ihracatına da başlamış. Baharat üreticisi ve ihracatçısı Kamaş Baharat yetkilisi İrfan Terlik ile Yörükoğlu Süt Ürünleri şirketi temsilcisi Ali Bulut, ATSO’nun Gıda Kümesi UR-GE projesinin önlerini açtıklarını ve ikili ve ticari ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağladığını söylediler.

Yeni Gün Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Alpagot ise UR-GE projesinden çok memnun kaldıklarını, proje ile hem ticaret yaptıklarını hem de firmalar arasında arkadaşlıkları pekiştirdiklerini belirtti.

Prenses Gıda yöneticisi Doğan Can, UR-GE projesinin firmalara büyük katkı sağladığını ve ticari ilişkileri geliştirdiklerini belirti. Ekici Süt Yönetim Kurulu Üyesi Burçin Ekici ise, yurt dışında bireysel fuara katılmanın çok maliyetli olduğunu, UR-GE projesiyle maliyetlerin de düştüğünden bahsetti.

Gıda Kümesi UR-GE projesine katılan firmalar, bu projenin içerisinde olmaktan gayet memnunlar. Ve artık hepsinin tek arzusu var: UR-GE projesinin devamının yapılmasını istiyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar