Antalyalıları çok üzer…

Duygu ŞAHİN DURMAZ
Duygu ŞAHİN DURMAZ ANTALYA duygu.sahin@dunya.com

Her yıl ekim ayını sabırsızlıkla beklerim. Antalya için ekim ayı demek, kültür, sanat, sinema, Yeşilcam, festival demektir… Caddeler süslenir, bir şölen havası eser ve hayranı olduğumuz Yeşilçam idolleri kortej ile halkla buluşur. Bazı filmler ilk kez görücüye çıkar, kentin çeşitli yerlerinde dev ekranlarla klasikler izlenir, ödül töreni ve kırmızı halıyla heyecan son bulur. Neden bahsettiğimi sanırım anlamışsınızdır… 53 yıldır Antalya’ya mal olmuş, kentin tanıtımına büyük katkı sağlayan ‘Uluslararası Antalya Film Festivali’nden… 

Bu yıl 21-27 Ekim tarihleri arasında 54’ncüsü düzenlenecek olan ‘Uluslararası Antalya Film Festivali bu kez yerli yönetmen, oyuncu ve sinemacılar olmadan başlayacağa benziyor.

İlki 1964 yılında yapılan ‘ Antalya Altın Portakal Film Festivali’ 2015 yılında ‘Altın Portakal’ ismi kaldırılarak ‘Uluslararası Antalya Film Festivali’ne dönüştürüldü. 53 yıldır üzerine yenilikleri de ekleyerek bugünlere gelen festival, geldiğimiz noktada sancılı günler yaşıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu yıl ‘Uluslararası Antalya Film Festivalinden ‘Ulusal Film’ yarışmasını kaldırdığını açıklamış, bazı sinemacılarda buna tepki göstermişti. Bu tepkilere en net yanıtı ise Sivas filminin yönetmeni Kaan Müjdeci verdi.

Müjdeci, Ulusal Film Yarışmasının yeniden Antalya’da yapılacağı güne kadar, İstanbul'da ‘Uluslararası Antalya Film Festivali’yle aynı tarihte  ‘Ulusal Film Yarışması’ düzenlemeye karar verdiler. Hatta öyle bir jüri oluşturdu ki, aralarında Kadir İnanır, Sevin Okyay, Hülya Uçansu, Nihal Yalçın, Sarkis ve Tayfun Pirselimoğlu gibi isimler var. Festival ruhunun da Beyoğlu Sineması’nda yaşatılacağı ve bir web sitesinin de hazırlanacağı söyleniyor. Ve Festival hazır…

Sadece yarışacak filmlerin netleşmesi ve festival günü bekleniyor. Festival süresince aday filmler Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek, sinemaseverler filmleri jüri ile birlikte seyredecek, jüri -herhangi bir başkan olmaksızın filmleri puanlayacak ve en yüksek ortalamayı alan film, düzenlenecek ödül töreni ile birlikte ödülün sahibi olacak.

“Ulusal film yarışmasını ortadan kaldırıyoruz gibi algılanmamalı”

Öte yandan Başkan Türel, Türk sinemasının dünyaya açılımını daha güçlü şekilde desteklenmesi için Ulusal Film Yarışmasının Uluslararası Film Festivali kategorilerinin birleşilmesi gerektiğini açıkladı. Başkan Türel, “Geleneklerimizi koruyacağız. Bu geleneklerimizi korurken Antalya’nın vizyonuna uygun girişimlere de ayak uydurmak durumundayız. Yoksa mazide geleneklerimize sıkı sıkı sarılıp kalırsak o zaman çağdaş girişimi yakalayamayız. Ulusal film festivalimizi ortadan kaldırmıyoruz. Aksine ulusal sinema endüstrimizi daha yukarıya, uluslararası platforma taşıyoruz. Birçok başarılı sinemacımız var; prodüktörümüz, yönetmenimiz, sanatçımız var. Bunlar dünyanın birçok yerinde uluslararası film yarışmasında yarışıyorlar ve önemli ödüller alıyorlar. Antalya gibi dünya şehrinde uluslararası bir yarışma yaptığımızda işte bu başarılı Türk sinemacılarımız, deplasmanda değil gelsin kendi evinde yarışsın, bunun bence hiçbir sakıncası yok. Bu Türk sinemasını uluslararası platforma daha güçlü şekilli bir taşıma fırsatı tanıyacak. Türk filmlerimiz de uluslararası yarışmanın içerisinde yer alacak. Bu ulusal film yarışmasını ortadan kaldırıyoruz gibi algılanmamalı. Aksine Türk sinemasını uluslararası platforma çok daha güçlü bir şekilde taşımaktır niyetimiz.”

Gelişmelerin yankılarını ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz. Antalya ile özdeşleşen bu festivalde ‘Ulusal Film Yarışması’ yeniden Antalya’ya kazandırılmalı. Bir alternatifinin olması demek yerli sinema yönetmeni, oyuncaları ve diğer sinema emekçilerinin Antalya’ya gelmemesi anlamına gelir. Bu da Antalyalıları çok üzer.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar