İki düzenleme yabancıya satışı 20 milyara taşıyabilir

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Geride bıraktığımız 2017’de yabancıya 20 binin üzerinde konut satıldı. 2018’de bu satışların katlanarak devam etmesi bekleniyor. Sektörün geleceği için umut veren bir gelişme. Ancak umudun korunması için sektörün güçlü beklentileri var. Bu konuda sektörün yol haritasında iki konu var. Birincisi, 2012 yılında yabancıya satışın önünü açan Mütekabiliyet Kanunu çıktıktan bu yana hep gündemde olan müktesep hak. Yani bir binaya imar hakkı verildikten sonra bu hakkın hep korunması. Yabancı süreç içinde parasını yatırdığı gayrimenkulde değişimlerin sürprizlerin yaşanmasını istemiyor. Çünkü böyle bir garanti yabancıya satışın artması için çok önemli bir faktör olacak. İkincisi ise yine uzun zamandır konuşulan konulardan olan yabancıya konut satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesi.

Sektörde yıllardır yer alan biri olarak Mütekabiliyet Kanunu’nun çıkması için sektörün ne kadar mücadele verdiğini gördük. Netice itibariyle çıktı ve sektörün yabancıya satışları bugün 5 milyar dolar seviyelerine geldi. Hatta keşke biraz daha erken çıksaydı, sektör bugün daha başka satış rakamlarına ulaşabilirdi.

Müktesep hak sektörü nereye taşır?

Bundan dolayı sektörün üst örgütleri olan GYODER, İNDER ve KONUTDER müktesep hakkın artık İmar Kanun’unda yer alması için daha fazla çalışıyor. İlgili bakanlıklara bu isteklerini iletiyorlar. Sadece müktesep haktan dolayı bir yıl içinde 20 binden daha fazla binanın satılması bekleniyor.

Yabancıya konut satışının ihracat kapsamına alınması ise sektörün satışlarını fazlasıyla katlayacak gözüyle bakılıyor. Özellikle tekstil sektöründe yakın zamanda böyle bir düzenleme yapılması gayrimenkul sektörü için de umut oldu. Artık Türkiye’de yabancıya tekstil ürünü satıldığında bu ihracat kapsamında değerlendiriliyor. Bu gelişme tekstil ve hazır giyim sektörüne ivme katacak gibi görünüyor.

Dolayısıyla bu girişimin gayrimenkule yansıması çok daha önemli. Nedeni de şu: Gayrimenkul gibi 200 alt sektörü destekleyen katma değeri yüksek bir ürün için böyle bir çalışmanın yapılması hem 2023 ihracat hedefl eri hem de sektöre kaynak arayışı çok fazla destekleyici bir enstrüman olacak.

Türk firmaları bu artışları sağlamak için mümkün oldukça yurtdışındaki önemli uluslararası fuarlara katılıyorlar.

Kamunun da dış pazarlarda sektörü desteklemek adına Türk gayrimenkul firmalarının gittiği önemli yurtdışı fuarlara gittiğini biliyoruz. Haliyle bu çalışmada neden yol alınmadığı merak ediliyor. Bu konudaki sorularıma cevap veren GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, yabancıya satışının ihracat kapsamında sayılmasını dernek olarak istediklerini belirterek şu açıklamayı yapıyor: “Sonuçta gayrimenkulü sattığınızda diğer tüketim malları gibi yurtdışına çıkmıyor ve çapraz etkileri çok fazla oluyor. Çünkü gayrimenkulü alanlar gelip aylarca burada kalıyor. Belki başka yatırımlara vesile oluyor. Gayrimenkul sektörü olarak bu avantajın mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde bize de yapılmasını bekliyoruz. Bunun yapılacağına inanıyorum, sadece bir bir öncelik ve yoğunluk meselesi olduğuna inanıyorum. Burada bu sonucun sağlanması sektörün yurtiçinde olduğu kadar yurtdışındaki rekabet gücünü artıracak. Sektör artık 3-5 milyar dolarda sıkışıp kalmamalı. 100-150 milyar dolarları hedefl iyoruz. Bu da ancak böyle düzenlemeler ile mümkün olacaktır. Bu düzenleme ile sadece bir yıl içinde 10 ila 20 milyar dolar arasında bir gelir elde edilebilir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar