İş hayatında güçlü sorular sormak

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Muhammed Satılmış - Yönetim Danışmanı

Hayatımızın her aşamasında sorular soruyoruz. Bazen dikkat ederek, bazen öylesine… Doğru ve güçlü soruları herkes hissediyor, soran da soruya muhatap olan da.

Aşağıdaki süreçlerde sıradan sorular ve güçlü sorularla iletişiminizi hayal edin.

Çalışanlarla iletişimde; bir problemi çözerken, kariyer görüşmesinde, özel bir meselede istişare ederken, bir işi delege ederken, toplantı esnasında vs. Çalışan yanınızdan nasıl ayrıldı?

İş mülakatında; adayın gerçek güçlü ve zayıf yanları, pozisyona uygunluğu anlaşıldı mı? Adaylar arasında sağlıklı seçim için gerekli bilgiler elde edildi mi?

Yönetim kurulu toplantısında; rakamlar ne söylüyor ne söylemiyor, gelecek dönem planlarını veya geliştirme alanları ortaya çıktı mı?

Stratejik plan çalışmasında; ekibin olması gereken stratejileri düşünmesi ve kurgulaması sağlandı mı? Gelecek için heyecan duymaya başladık mı?

Koçluk mesleğindeki en önemli yetkinliklerden birisi güçlü sorular sormaktır. Yukarıdaki örneklerin bir kısmı koçlukla kesişmekte olup, güçlü sorularla her an ve alanda sonuca gitmek kolaylaşır, herkes kazanır, sıkıcılık potansiyeli olan ortamlara keyif gelir.

Güçlü sorular için aşağıdaki bazı ipuçlarını deneyin veya artırın, sonuçlar şaşırtıcı olabilir.

Neden yerine, ne ve nasıl,

Kapalı yerine açık uçlu,

Yönlendirici yerine düşündürücü ve insiyatif aldıran sorular sorun.

Farkındalığı artırın ve “tam da bu” dedirten sorularla elde edeceğiniz katma değeri katlayın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar