İSO ve MÜSİAD endeksleri temmuzda üretim artışını gösteriyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye’de ve birçok ülkede, ekonomideki gelişmeler kısaltılmış adı ile PMI endeksinden (Purchasing Manager Index), “Satın Alma Yöneticileri Endeksi”nden izleniyor.

Bu endeks, ülkenin önde gelen büyük şirketlerin satın almalarından sorumlu yöneticilerin değerlemelerinden oluşuyor.

Endeks, satın alma yöneticilerinin değerlemelerine dayalı olarak hazırlanırken, 5 farklı göstergedeki değişimler endekse değişik ağırlıklarda yansıtılıyor.

(1) Yeni siparişlerin durumu yüzde 30 ağırlıkta, (2) Üretimdeki değişim yüzde 25 ağırlıkta, (3) İstihdam durumu yüzde 20 ağırlıkta, (4) Tedarikçilerin teslim süreleri yüzde 15 (ters yönlü olarak) ağırlıkta, (5) Girdi stokundaki değişim yüzde 10 ağırlıkta genel endekse yansıyor. Endeks sonuçları:

50’nin altında kalması ekonomide kötü gidişin sürdüğünü gösteriyor. 50’ye yaklaşıldıkça kötüden iyiye gidiş başlıyor.

Endeks 50’nin üzerinde ise ekonomide iyileşme var. 50’nin üzerindeki gelişmeler, iyiliğin arttığının işareti.

Bizde imalat sanayi PMI endeksi yıllar ve aylar itibariyle büyük dalgalanma gösteriyor

MÜSİAD, her ay ISO’nun PMI endeksi benzeri bir endeks çalışması yürütüyor. MÜSİAD’ın endeksi SAMEKS Endeksi olarak adlandırılıyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) temmuz ayında 53.6 oldu.

Eşik değer olan 50.0 üzerinde ölçülen rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ediyor. "Üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki büyüme, geçen Haziran ayına kıyasla hız kesmekle birlikte güçlü seyrini korudu. İmalat sektörünün yeni siparişleri üst üste beşinci ay olacak şekilde Temmuz’da arttı. Anket, iç piyasalardan alınan yeni siparişlerin, yeni ihracat siparişlerinden daha yüksek hızda genişlemeye devam ettiğine işaret ediyor..”

Haziran ayında 52.2 olarak gerçekleşen İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi d) ise temmuz ayında çok az da olsa yükselerek 52.3 oldu. Bu İstanbul’da imalat sektörünün faaliyet koşullarında genel anlamda iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri (SAMEKS) Sanayi Endeksi ise temmuz ayında 6.3 puan artarak 62.4 puana yükseldi. Hem İSO hem MÜSİAD endeksleri temmuz ayında Türkiye genelinde İstanbul’da imalat sanayinde üretim artışını gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018