İstanbul Finans Merkezi ile ilgili gelişmeler

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Atalay Şahinoğlu - İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı

Değerli DÜNYA okurları; bundan birkaç ay önce “İstanbul Finans Merkezi”nin Türkiye’ye özellikle dış kaynak girişinde sağlayacağı elastikiyet ve faydalarından dolayı böyle bir kuruluşun oluşumuna karar verenlerin takdirle anılması gerektiğini belirtmiştim.
Ne var ki; Kuruluş kararının uygulanma alanını seçerek fiziki inşaatların TOKİ sistemi içinde başlatması hemen hemen on yıl olmasına rağmen, Hükümetlerin sadece idari, mali ve hukuki yönden altyapı kararlarını almadığı için bölgenin nedenli acıklı bir durumda olduğunu sizlere iletmiştim.

Ancak özellikle Türkiye’nin yeni hükmet sistemi devreye girdikten sonra, Cumhurbaşkanı’nın konuya verdiği haklı önem dolayısıyla, kendisine bağlı olarak görev yapan ofislerden biri olarak finans ofisini kurması ve onun başına son derecede isabetli bir tespitle tayin ettiği Prof. Göksel Aşan ve oluşturulan ekibin yaptıkları çalışmalarla “İstanbul Finans Merkezi” sistem alt yapısını Maliye Bakanı’nın da desteğiyle çok kısa bir zamanda hazırlamış olduklarını büyük bir memnuniyetle tespit etmiş bulunuyoruz.

Bu önemli gelişmeler şu sonuçları doğurmuştur.

1) “İstanbul Finans Merkezi” kuruluyor yönünde gelişmeler olduğu dönemde; Bununla ilgili pozisyon alıp, harekete geçen dış girişimciler uzayan zaman sürecinde konunun gerçekleşme ihtimalinin mümkün olmayacağına inanmışken, ilgilerinin yeniden harekete geçmesi sağlanmıştır.

2) Dünyadaki sayıları ile bir anlamda doyum aşamasına gelen Dünya Finans Merkezleri sistemi içine girme fırsatı yakalamış olan “İstanbul Finans Merkezi”; Geçirdiği bu olumsuz süreçle sistem dışında kalma riski ile karşılaşmışken, bu olumlu gelişmeler sayesinde tekrar Dünya Finans Merkezleri sistemi içine dahil olma fırsatını yakalamıştır.

3) Devletine güvenerek TOKİ sistemi içinde; “İstanbul Finans Merkezi” kuruluşunun fiziki alt yapısında görev alıp, maddi manevi büyük fedakarlıklara katlanarak görevlerinin çoğunu gerçekleştiren ve bu yönde büyük zararlara katlanan inşaat sektörü firmalarının umutsuzlukları kırılmış, sağlanacak finansman kaynakları ile, işlerini tamamlama fırsatı doğmuştur.

“İstanbul Finans Merkezi” çalışmalarını uzun seneler sonra bu seviyede hızlandıran başta Cumhurbaşkanı, Maliye Bakanı ve Bürokratik Yetkilisi Prof. Göksel Aşan ve ekibine ülkem adına teşekkür ediyor, bu hızlı ve olumlu çalışmaların aynı sürat ve bu sürate uygun başarı ile sonuçlanmasını diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024