İstanbul Finans Merkezi'nin teşvik takvimi ne zaman açıklanacak

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

İstanbul'da mega projeler yapılıyor. Bunlar önemli ancak mega projeler kadar önemli olan bir proje daha var. O da İstanbul Uluslararası Finans Merkezi...

Yapım sürecinde biraz gecikmeler yaşansa da tamamlanan ihalelerle projede yer alan kamu projeleri artık hızla ilerliyor. Böyle giderse İstanbul Finans Merkezi en geç 2021 yılında açılacak. Bu projenin yapımıyla ilgili... Ancak yapım süreci kadar önemli bir konu daha var. O da burada yer alacak firmalara verilecek teşvikler konusu. Ne yazık ki bu konuda hala bir açıklama yok. Bu durum artık sektörün de yakındığı bir konu haline geldi. Hatta geçtiğimiz hafta GYODER tarafından yapılan 16'ıncı Gayrimenkul Zirvesi'nde de bu konu gündemdeydi. Zirvedeki konuşmasında konuya değinen ise GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin oldu. Yetgin, İstanbul Finans Merkezi'nin belli bir takvimde bitirilmesi ve teşvik paketinin işler bitmeden kendilerine verilmesini talep etti. Feyzullah Yetgin, "Böylece bu teşvikleri road show tarzı etkinliklerle dünyaya duyurarak alım imkanı yaratabiliriz. Çünkü, yalnız konut satarak sektörü büyütmemiz zor" dedi.

Yeni Darülaceze 2-3 yılda tamamlanacak

İstanbul'da Finans Merkezi kadar önemli bir projede daha detaylar netleşti. Bu projeye ikinci Darülaceze diyebiliriz. 1200 kişilik kapasiteli yeni huzurevi 200 ila 300 milyon liralık yatırımla yapılacak ve bu finansmanını önemli bir bölümü darülaceze tarafından karşılanacak. Yaşlı nüfusun arttığı ve sağlıklı koşullarda kalacak yer artışına çözüm olacak yeni Darülaceze Arnavutköy'de hayata geçecek. İmar planları tamamlandı. Şimdi zemin etütleri hazırlanan projenin 24 Haziran seçimlerinden sonra temellerinin atılması bekleniyor. Projenin mimarisini AE Mimarlık'tan Ahmet Erkurtoğlu herhangi bir ücret almadan üstlenmiş. Erkutoğlu ile netleşen proje üzerinde konuştuk. Bir defa şunu gördük, proje alan anlamında Okmeydanı'nda 27 dönüm üzerinde yapılan Darülaceze'ye göre çok büyük bir alana yayılmış. 160 dönümlük bir alan üzerinde yapılacak. Erkurtoğlu, projede yer alan diğer ayrıntılara da değiniyor. 1200 kişilik olarak planlanan yeni Darülaceze'de sağlıklı, yatağa bağlı ve psikiyatri tanılı yaşlılar için yeni birimler olacak diyor. Bunlara ek olarak fizik tedavi, poliklinik ve yoğun tedavi birimleri de olacak. Ayrıca şimdilik kalan personel için lojmanlar olacak diyen Erkurtoğlu, Darülaceze'de hem gençler için gençlik atölyesi, hem de yaşlılar için ahşap cam, seramik gibi atölye birimlerine yer verildiğini söylüyor.

Otel ve konferans salonu var

Erkurtoğlu, birde 150 odalı bir otel olacak diyor. Bu otelde ise gelen ziyaretçilerin yanı sıra 3. Havalimanı'na yakın olacağı için buradan gelen yolcular da faydalanacak. Yeni Darülaceze de 1200 kişilik birde konferans salonu da olacak. Caminin yanı sıra müslüman olmayanlar içinde ibadethaneler olacak. Köy kahvesi olacak. Sadece otel 7 katlı olacak. Diğerleri ise 2-3 katlı olacak. Yine gerekli bütçe bulunduktan sonra 2-3 yıl içinde bitecek. Bu proje bittikten sonra ise Kayışdağı -Tepeören'de huzur evi projesi başlayacak. Bu arada Erkurtoğlu, yenisi yapılırken, eski darülacezeye yönelik şimdilik bir taşınma planı olmadığını da söyledi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar