İstanbul'a üçüncü bir yaka mı geliyor?

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Bu ara TV reklamlarında Kuzey Yaka adıyla dönen gizemli bir reklam dikkatleri çekiyor. Çünkü izler izlemez insanların aklına acaba Anadolu ve Avrupa Yakası'ndan sonra İstanbul'a yeni bir yaka mı geliyor sorusunu getiriyor. Reklamın sunuş biçimi insnaların aklına başka konuyu da getiriyor: Acaba 3. Havalimanı projesinin yapıldığı kuzey bölgesinde yeni bir yapılaşma mı başıyor? Bu proje böyle bir gelişmenin habercisi mi? Neyseki işin aslı böyle değil. Aslında bu bir gayrimenkul projesinin reklamı. Emlak Konut GYO tarafından İstanbul Başakşehir'de 350 bin metrekarelik arsa üzerine kurulacak 350 adet ofis ve 50 ticari ünitenin yer aldığı bir proje. Daha önce de sektörde 3. İstanbul veya 5. Levent gibi dikkat çeken proje isimleri görmüştük. Sonuçta reklam ajanslarının başarılı çalışmaları sonucu bu isimler kamuoyunda yer ediyor. Kuzey Yaka da böyle bir çalışma. Projenin Kuzey Marmara Otoyolu'na yakın olmasından dolayı da bu isim verilmiş olabilir.

Türk müteahhitlerinin gözü kulağı 4 ülkede

Bu aralar iç pazarın dışında yurt dışında da dikkat çekmek istediğim bir konu var. Konu yurt dışında çalışan Türk müteahhitlik firmaları. Genellikle yabancı pazarlardaki olaylar en çok yurt dışında proje yapan Türk müteahhitlik firmalarını etkiliyor. Bunu Irak, Libya ve Rusya gibi Türk müteahhitlik firmalarının ana pazarlarında görmüştük. Nitekim bu pazarların iyi olduğu 2014 yılına kadar Türk müteahhitlik firmaları yurt dışında yıllık 30 milyar dolara varan projeler alıyorlardı.

Ancak bu pazarlarda yaşanan olaylar müteahhitlik firmalarını fazlasıyla etkilenmiş iş hacimleri yarı yarıya azalmıştı. Uluslarası müteahhitlerimiz oluşan açığı kapatmak ve işlerini sürdürmek adına bir taraftan Etiyopya, Ekvator Ginesi, Senegal, Kongo, Kamerun, Nijerya ve Venezuella gibi çok daha zor pazarlara girdiler. Bir taraftan da Katar ve Katar'a ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri yavaş yavaş ana pazar haline getirmeye başladılar. Buralarda ki yükselişi Türkiye Müteahhitleri Birliği verilerinde de görüyoruz. Verilere göre 2016 yılında 12.8 milyar dolarlık yeni anlaşma yapan Türk müteahhitlik hizmetlerinin yüzde 18.8'i Katar'da gerçekleştirilmiş. Geride bıraktığımız yılda en fazla işi Katar'dan almışız. Her ne kadar Katar krizinde Türkiye Katar'dan yana pozisyon alsa da diğer üç ülkenin payı da yüzde 18 gibi önemli bir orana sahip. Yani 4 pazarda şu anda yurt dışında faaliyet gösteren Türk firmaları için son derece önemli. Dolayısıyla ülkeler arasındaki siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkileri doğrudan etkilediği günümüzde müteahhitler dört ülke deki konuyu büyük bir hassasiyetle izliyor. Türk inşaat sektörünün Körfez ülkelerindeki faaliyetlerinin boyutu da esas alındığında, firmalar bölgede atılacak adımlar için aman dikkat diyorlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar