Kelkit Havzası’nda ekonomik durum

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Mustafa Servet Daltaban - Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Kelkit Havzası, ülkemizin kirlenmemiş ve doğal yapısında ciddi tahribatlar yaşanmamış nadir bölgelerinin başında gelmektedir. Bilim çevreleri bu bölgeyi günümüzde Türkiye’nin en az tahrip edilmiş, en büyük vadisi olarak tanımlamaktadır. Vadinin yükselti ve iklimsel yapısındaki çeşitliliğine ilave olarak coğrafik geçiş bölgesinde yer alması; Bölgenin doğal kaynaklarının ve biyolojik çeşitliliğin çok yüksek olmasını beraberinde getirmiştir.
Kelkit Havzası, içerisinde coğrafik olarak beş il (Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Sivas, Tokat) ve on altı ilçe yer almaktadır. Bölgenin can damarı Kelkit çayı, havza boyunca Yeşil ırmağa kadar uzanmaktadır.

17-18 Ocak tarihinde, Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde; Kelkit Havzası’nda küçükbaş hayvancılığı ve kooperatifçiliği gelişme Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın sonuç bildirgesinde, akademisyenlerin ortak kanaati olarak; bölgede küçükbaş hayvan kapasitesinin arttırılması ve yenilikçi kooperatif modellerinin uygulanması gerekliliği belirtildi. Özellikle bölgenin küçükbaş hayvancılığa elverişli olmasından ötürü, bu alanda yatırım yapılması ve politikalar geliştirilmesi gerekliliği vurgulandı.
Aslında bu bölgemiz Türkiye’nin bakir alanlarından birisi, bölgenin en büyük geçim kaynaklarından birisi de tarım yani hayvancılık. Bu iki kavramı artık ayrı zikretmektense, sadece tarım diyerek bütünselleştirmeliyiz. Tarım uygulamaları bölgede geleneksel yöntemler ile yapılırken teknoloji ve mekanizasyon konusunda dünya standartlarının gerisinde bir seyir izlenmektedir. Tarımsal faaliyetlerden elde edilen verim ise potansiyelin çok altında kalmaktadır. Tarımsal kaynaklı ürünlerden sağlanacak katma değer bölgenin ekonomisi için büyük önem taşımaktadır.

Baktığımızda bölgenin en büyük hayvan pazarı Kelkit ilçesinde kurulmaktadır. Ayrıca Kelkit’teki beş bin başlık Aydın Doğan Besi Çiftliği, bölgenin en büyük hayvan barınağı durumundadır. Şiran ilçesinde bulunan süt fabrikası ve Köse ilçesinde bulunan Yem Fabrikası; bölgeyi önemli bir hayvancılık üssü olarak öne çıkarmıştır. Kelkit ilçesinde kurulacak olan Hayvancılık Organize İhtisas Sanayi Bölgesi ve şu an fizibilite aşamasında olan Et Entegre Tesisi bölgeyi bu alanda parlayan bir yıldız durumuna taşıyacak gibi görünmektedir.

Tarım ürünleri ve et ithalatı yapar duruma gelmiş ülkemizde, sahip olduğumuz kaynakları çok iyi ve yüksek verimle değerlendirmek zorundayız. Özellikle Tarım şemsiyesi altında akılcı yöntemler, teknolojik bilimsel bir yaklaşım ve rekabetçi bir pazarlama stratejileri uygulamak durumundayız. Bu vizyon doğrultusunda Kelkit Havzası’nın bu yaklaşıma ciddi katkı sunma potansiyeli bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda tarım alanında yapılacak doğru yatırımlar hem bölgenin hem de ülkenin ekonomisine büyük katkılar sunacaktır. Bölgede tarımsal reform için öncelikle, toplulaştırma kanunu kapsamında tarlaların birleştirilmesi uygulaması hayata geçirilmelidir. Bunun yanında küçükbaş hayvancılık ve tarımsal olarak katma değeri ve ihracat potansiyeli yüksek ürünlerin imalatının yapılması da bir politika olarak benimsenmelidir.

Dünya küçük, pazar çetin, rekabet fazla; bu şartlarda bize lazım olan ise: teknoloji, inovasyon ve çok çalışmak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024