Kılıçdaroğlu'nun Bursa sınavı...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Cumhuriyet Halk Partisi uzun zamandan sonra iş alemi ile daha yakından temas etmeye başladı. Partinin sanayi açılımı için belirlenen ilk adres Bursa oldu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu kurmaylarıyla birlikte geçtiğimiz hafta Bursa'ya çıkarma yaptı. Bir tam gününü Bursa'ya ayıran Kılıçdaroğlu, programına Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir koltuk fabrikasında işçilerle biraya gelerek başladı. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İşçilerin sorularını yanıtladı. Ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ve 3 firmayı daha ziyaret etti. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in vefat eden babasının cenaze törenine katıldı. Sürpriz terminal turunun ardından günün sonunda Hilton Otel'de sanayicilerle biraya geldi.

Faik Öztırak, Umut Oran gibi partinin önde gelen kurmayları ile birlikte deyim yerinde ise Bursalı iş insanlarının kantarına çıkan Kılıçdaroğlu, yeni CHP'nin sanayi açılımını katılımcılarla paylaştı. İş dünyasının temsilcilerinin sorularını tek tek yanıtladı. Sanayiciyi ekonominin kamu görevlisi olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu, yeni CHP'de sanayicinin baş tacı olduğunu dile getirdi. Yeni bir teşvik, sanayi ve tarım politikasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Sanayici esnaf ve tüccarı küstürmeyeceklerini ifade etti.

Gelir İdaresi Başkanlığının özgür ve özerk olması gerektiğini ancak bu şekilde vergi denetiminin siyasi amaçlarla kullanılmasının önüne geçilebileceğini vurguladı. İktidara geldiklerinde ilk yapacakları işin siyasi ahlak yasasını çıkarmak olduğunu söyledi. İşadamlarının ödedikleri verginin nerelerde harcandığını vergi beyannamelerinin arkasında görmelerini sağlayacaklarını ifade etti.  KOBİ'lere beyan ettikleri vergiyi bir yıl faizsiz olarak kullanmalarını sağlayacakları bir program hazırladıklarını belirtti. İhracatta belli bir rakamı yakalayan sanayiciye yeşil pasaport verileceğini bildirdi. Katma Değerli üretim için yeni teşvik politikalarını uygulamaya koyacaklarını belirtti.

Değerli TL'nin ihracatın önündeki en büyük engel olduğunu TL'nin gerçek değerinde tutulması için Merkez Bankası'nı tam anlamıyla özerk bir yapıya kavuşturacaklarını vurguladı. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ancak insanları mağdur etmeden yerinde olmasını arzuladıklarını kaydetti. Tarımda ÖTV'siz mazot satışı yapacaklarını bildirdi.

Kılıçdaroğlu'nu dinlemeye gelenler arasında merkez sağ siyasetçiler dikkat çekiciydi. İl ve ilçelerden birçok sanayici ve işadamı derneği başkanı da gecede masalardaki yerini aldı. Yeni CHP'nin söylemlerini merak eden iş dünyası temsilcileri Kılıçdaroğlu'nu büyük bir dikkatle dinledi.

İş insanları ile yapılan buluşmada katılım ve katılımcılara baktığımızda yeni CHP'nin merkez sağ oylara da göz kırptığını görüyoruz.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İl yönetiminin titizlikle hazırladığı Bursa programından memnun bir şekilde ayrılırken, Bursa sınavının notunu görmek için sanırım bir sonraki seçimi beklememiz gerekecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar