Kordsa devrim niteliğinde inovasyon yaptı, 70 milyon dolar ciro hedefliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

1 Nisan itibarı ile Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı görevini üstlenecek olan Kordsa CEO’su Cenk Alper, “Lastik güçlendirmeden gelen yetkinliğimizi kompozit alanına aktardık. Otomotiv kompozitleri için devrim niteliğinde bir inovasyon sunuyoruz. Kompozit güçlendirme alanındaki ciromuzun 70 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz” diyor.

Bugün, dünya genelinde üretilen her 2 otomobil lastiğinden 1’i ve her 3 uçak lastiğinden 2’sini Kordsa güçlendiriyor. 2016 yılında rekor patent başvurusu gerçekleştiren şirketin toplamda 407 patent başvurusu ve 128 buluşu var. Kordsa şimdi de otomotiv kompozitleri için devrim niteliğinde bir inovasyon sunuyor. Bu yeni teknoloji, Paris’te 1956 yılından bu yana düzenlenmekte olan ve kompozit sektörünün en önemli buluşması olarak değerlendirilen JEC Kompozit Fuarı’nda tanıtıldı.

Lastik, kompozit ve inşaat güçlendirme teknolojileri pazarında küresel bir oyuncu olan Kordsa’nın geliştirdiği yeni reçine teknolojisi ile 9 dakika olan kürlenme süresi, 3 dakikaya iniyor ve üretilen kompozit malzemenin yüzey kalitesi artıyor. Bir yandan güçlenirken, diğer yandan yüzde 20-30 oranında hafifl eyen malzeme, araçlarda yaklaşık yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor, karbon emisyonlarını ise yüzde 50 oranında azaltarak, çevre dostu bir ürün olarak fark yaratıyor.

Kordsa bu yeni reçine teknolojisi ile otomotiv üretim hızına uygun proses teknolojisini de geliştirmiş ve pazara sunmuş oluyor.

1 Nisan 2017 itibarı ile Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı görevini üstlenecek olan Kordsa CEO’su Cenk Alper’den, hem devrim niteliğindeki bu inovasyonu hem de şirketin geleceğe yönelik planlarını dinledik: “Bugün, dünya genelinde üretilen her 2 otomobil lastiğinden 1’i ve her 3 uçak lastiğinden 2’sini Kordsa güçlendiriyor. İnovasyon ve teknolojinin en önemli satın alma kriteri olduğu lastik üretim sektöründeki bu global başarımızın arkasındaki en önemli belirleyici etken, teknoloji ve inovasyon gücümüz. 2016 senesinde rekor patent başvurumuz var. Toplamda 407 patent başvurumuz ve 128 buluşumuz var. Global liderliğimizi müşterilerimize değer yaratan yeniliklerle koruyoruz. Şimdi de lastik güçlendirmeden gelen yetkinliğimizi kompozit alanına aktardık. Otomotiv kompozitleri için devrim niteliğinde bir inovasyon sunuyoruz. Bu teknolojimizin de gücü ile Kordsa’nın kompozit teknolojilerinde Avrupa’daki pazar payını büyütüyoruz. Görüştüğümüz 40 müşteriden 30’u ile numune sürecindeyiz. Kompozit güçlendirme alanındaki ciromuzun 70 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz.”

Bu arada Kordsa’nın, bir önceki yıla göre operasyonel karlılığını yüzde 41 artarken, net karı 178.1 milyon TL olarak gerçekleşti.

Cenk Alper, önümüzdeki dönemde hem hacim hem de karlılık olarak büyümeye devam edeceklerini söylüyor. Alper’in dikkat çektiği bir diğer konu da, otomotiv sektörünün yanı sıra, önümüzdeki dönemde raylı sistemlerin de bu yeni teknolojiye geçmesini planladıkları.

“Yaşamı Güçlendiriyoruz”

Kordsa’nın teknoloji ve inovasyon gücünün en önemli çıktısı 2016 yılında devreye alınan ve Ar-Ge’den üretime tüm prosesleri aynı çatı altına toplayan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’deki Ar-Ge biriminin, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca onaylanmış olması.

“Böylece Kordsa resmi onaylı ikinci Ar-Ge merkezine sahip oldu. Tüm bu göstergeler Kordsa’nın teknoloji ve inovasyona yaptığı yatırımı ve onun güçlü geri dönüşünün kanıtıdır” diyen Cenk Alper, aynı zamanda, sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem verdiklerini söylüyor: “Kordsa Amerika’dan Asya Pasifik’e kadar geniş bir coğrafyada güçlendirme teknolojileri ile yaşamlara dokunuyor, sosyal sorumluluk projeleri ile hayatları iyileştiriyor, farklı kültürleri bir araya getiriyor. Sadece malzemeleri değil, toplumu, çevreyi de güçlendiriyoruz. Biz ‘Yaşamı Güçlendiriyoruz’. Bu vizyonumuzla faaliyetlerimize tüm dünyada devam edeceğiz.”

İki robot: Karagöz ve Hacivat

Cenk Alper, hem ana ürünleri, hem de yeni ürünler için Endüstri 4.0’ı daha hızlı hayata geçirme hedefinde olduklarını ifade ediyor. Dünyanın sayılı geliştirme merkezlerinden biri olan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi de bu hedef doğrultusunda, sanayi ve üniversiteyi tek çatı altında birleştiriyor. Kordsa ve Sabancı Üniversitesi işbirliğinde hayata geçen merkezde temel araştırma, uygulamalı araştırma, teknoloji geliştirme, ürün geliştirme, girişimcilik, üretim süreçlerinin tümü tek bir çatı altında toplanıyor. Araştırmacılar, tasarımcılar, mühendisler, üretim süreci sorumluluları ve çalışanları, doktora öğrencileri, doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firma girişimcileri aynı ekosistem içinde çalışıyorlar. Cenk Alper, “Merkezde 80 kişi var. En büyük avantajımız açık inovasyon. Farklı uzmanlıklar bir araya geliyor; sürekli olarak sektörle birlikte çalışılıyor ve bilgi değere dönüştürülüyor. Eskiden olduğu gibi uzun vadeli büyük yatırımlar yapmak yerine, artık kısa vadeli, teknoloji odaklı yatırımlar yapıyoruz. Bunun nedeni yeni teknolojiler ile üretim modellerinin değişmesi. Bu değişim kaçınılmaz, bugün sektörde yok olan veya şekil değiştiren şirketlerin oranı yüzde 80” diyor. Makinalar arası konuşma ile üretim, enerji ve kalite verilerine ulaştıkları ve verimlilik artışı sağladıklarını da kaydeden Alper, merkezde iki tane de robot olduğunu söylüyor. Bu robotların isimleri Karagöz ve Hacivat.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar