Kritik haftada pozisyon almak

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Bu haftaki gelişmelerin ağustos ayında piyasaları şekillendirmesi beklenebilir. TCMB enflasyon tahminini dün yükseltti. Bugün ABD büyüme rakamı ve Fed günü. Yarın Avrupa Merkez Bankası’nın(AMB) toplantısı var. Cuma günü dünyanın en önemli ekonomik verisi olan ABD istihdam raporu açıklanacak.

Merkez’in enflasyon tahminini artırması beklenen bir durumdu. Yine de yüzde 6.2’lik yeni tahmini düşük buluyoruz. Piyasanın yılsonu beklentisi yüzde 7 civarında. Enflasyon daha yüksek de olabilir. Kur artışının, enerji fiyatlarındaki yükselişlerin etkisi hissedilebilir. Başkan Başçı dün ayrıca ‘‘Faiz koridorunu genişlettiğimiz için kurdaki oynaklık azaldı.’’ ifadesini kullandı. Türk Lirası’nın volatilite(oynaklık) seviyelerinde düşüşler gözleniyor. Ancak sert kur hareketleri, düşük oynaklık ortamlarında sıkça görülür. Zafer kazandık demek için erken olabilir. Fazla öz güven yanlış tespitlere de yol açabilir. Mayıs-Haziran döneminde yaşanan dalgayı öngörememe durumu, biraz da bu fazla öz güvenden kaynaklandı. TCMB, USD/TL’de ortalama olarak 1.90 seviyesini düşünüyor. 2012’de olduğu gibi kurun dar bir bant içinde kalması zor olabilir. Çünkü özellikle Fed kaynaklı dış belirsizlikler etkili olmaya başlayabilir.

Bugünkü Fed bülteni, ABD ikinci çeyrek büyüme rakamı açıklandıktan birkaç saat sonra yayımlanacak. Büyüme rakamı beklentilerin altında kalabilir. Tüketici harcamalarının ikinci çeyrekte düşmesi, stok artışlarının istenen düzeye ulaşamaması, büyüme üzerinde negatif yönde etkili olabilir. Aslında son bir aya bakıldığında, Amerika’dan çok parlak veriler gelmiyor. Ekonomide bir resesyon tehlikesi olmasa da, yavaş büyüme sürüyor. Bütçe açığının düşmesinin ekonomi üzerindeki etkileri yavaş yavaş görülürken, yılsonuna doğru yeni bir ‘‘borç tavanı’’ krizinin çıkma olasılığı varken, Fed’den moralleri bozacak bir hamle gelir mi?

Bernanke’nin haziranda yaptığı konuşmadan sonra, tahvil alımlarında azaltıma gidilmesi konusunda eylül toplantısı öne çıkmıştı. İki hafta önce yine Bernanke konuştuktan sonra, eylül beklentisini piyasalar gözden geçirmeye başladı. Eylül riski son iki haftadır fiyatlanmamasına rağmen, ABD’nin en büyük yatırım bankaları ‘‘Eylülde kararın açıklanmasını bekliyoruz’’ şeklinde raporlar yayımlıyorlar. Bugünkü Fed toplantısındaki en büyük risk de budur. En başından beri, piyasaların erken fiyatlama yaptığını, eylül olasılığının düşük olduğunu savunuyoruz. Tabii JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America gibi önemli bankaların görüşlerinde hiçbir değişiklik yokken, Fed’den önce pozisyon almak tehlikeli olabilir. Bernanke’nin kafasında ‘‘eylül’’ varsa, ağustosta bir Fed toplantısı da olmadığı için, güçlü bir mesajın bugün gelmesi gerekir.

Bernanke’nin hazirandaki konuşmasının piyasalar üzerindeki negatif etkileri görülmeye başladıktan sonra, Draghi’den ‘‘Faiz oranları uzun süre düşük kalacak’’ taahhüdü gelmişti. AMB tarihinde bu tarz bir söz verilmemişti. Draghi’nin yarın yine buna vurgu yapması beklenebilir. Son haftalardaki iyi makro veriler, yılın ikinci yarısında AB’de bir toparlanmaya işaret ediyor. Bu açıdan, AMB’den bir faiz indirimi veya negatif mevduat faizi gelmesi sürpriz olur. Aslında Fed’den sonra, AMB toplantısının ve ABD istihdam raporunun pek bir önemi de kalmayabilir. Fed bir sinyal vermezse pozitif trend devam edebilir. Mesaj gelirse, trend olumsuza dönebilir. Eğilim olumsuza döndükten sonra, ne agresif bir AMB ne de zayıf bir istihdam raporu vaziyeti kurtarabilir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019