Medya yeni neslin sesi olmalı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Kadın dergisi dendiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Kuşe kağıda basılmış, renkli moda ve güzellik dergileri. Son on yıldır özellikle de internette, kadın gazeteciliği alanında radikal bir değişim izleniyor. Kadın odaklı online gazetecilik, güzellik sırları veya moda önerileri ile sınırlı kalmayıp, sosyal adalet, ruh sağlığı gibi kadın dünyasının gizli kalmış gerçeklerine odaklanıyor.

Londra merkezli haber sitesi gal-dem ve Arap okurları hedef alan online magazin dergisi Mille World bu sürecin önemli iki örneği. Her ikisi de olumlu bir değişim yaratmak için kadın magazin dergiciliğinin yeniden tasarlanması gerektiğine inanıyor.

Peki bunun için ne yapıyorlar ve tüm dünyadaki yayıncılara nasıl örnek oluşturabilirler? Bu hafta Mille World'ün hikayesine yer verelim, haftaya da gal-dem'e.

Sofia Guellaty tarafından kurulan Mille World'ün amacı, genç bir Arap kadını olmanın ne anlama geldiğini yansıtmak. Paris doğumlu olan Guellaty, bugün Tunus'ta yaşıyor. Kendi sitesini kurmadan önce, dünyanın en prestijli seyahat dergilerinden biri olan Condé Nast'ın Ortadoğu için tasarladığı Style.com/Arabia'yı yönetmiş.

Guellaty'nin şikayeti şöyle: "İnsanlar yapılan bu işlerin Arap dünyası için 'yeterince iyi' olduğunu düşünüyorlar. Ben bu, 'yeterince iyi' yaklaşımını kabul etmiyorum. Çünkü yapılan işler hem yeterince iyi değil; hem de oldukça ırkçı."

Guellaty'nin bu söyledikleri şu anlama geliyor: Bugün Versace, Dior, Calvin Klein veya Chanel gibi moda markaları başörtüsü tasarlıyor, bu konuda bir sıkıntı yok. Fakat eğitimli Arap kadınlarının kendi dünyalarını yansıtan, modaya bakışlarını anlatan bir yayın yok.

'Biz bugünüz, onlar dün'

Şöyle diyor Guellaty: "Sömürgeciliğin veya batının kültürel üstünlük kurmasının bir sonucu olarak, Arap liderlerin düşüncesi sabit: 'Eğer beyaz adam yaptıysa, bu iyi olmalı' diyorlar. Ben bunu değiştirmek istiyorum. Bu nedenle yaptığım işte, takımın tamamının Araplardan oluşmasını istedim. Harper's Bazaar veya Vogue gibi dergilerin künyelerinde bir Arap gördünüz mü? Onlar, doğu modasının yükselişe geçtiğini yazıyorlar. Biz güzellik standartlarının özgürleştiğini yazıyoruz. Biz bugünüz, onlar dün."

Sofia Guellaty, bu nedenle Mille World'un yönetim kurulunu seçerken son derece hassas davranmış. Yönetim kurulunda yer alan isimlerden biri Suudi Prensesi Reema bint Bandar Al Saud.

Girişimci ve iyiliksever bir kadın olarak oldukça etkili işlere imza atan Suudi Prensesi, Ocak ayında Davos Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Petrolü unutun, yeni döviz insan kaynağı. Kadınların artık nefes alma, hayal kurma ve harekete geçme seçeneği var" diyerek, ülkesinde kadınlar için yeni bir dönemin başladığının sinyallerini vermişti.

Genç ve kapsayıcı bir dil

Ocak ayında yayın hayatına başlayan Mille World'ün, aylık ziyaretçi sayısı 40 binin üzerinde. Suudi Arabistan, BAE, Lübnan, Mısır, Fransa, İngiltere ve ABD'de yaşayan Arap dünyasına hitap eden Mille World'ün yayın ekibi 12 kişiden oluşuyor. Bu insanlar, Dubai, İngiltere, Paris ve Tunus'ta yaşıyor. Guellaty, sitede Arap kimliğine yönelik konulara yer verdiklerini; herkesi kapsayan bir yaklaşım içinde olduklarını söylüyor. "İhtiyacımız olan genç, kapsayıcı ve materyalist olmayan bir dildi. Biz de bu ihtyaca cevap verdik" diyor. Sitede her ay yaklaşık 60 makale yayınlanıyor. Her bir makale, İngilizce, Fransızca ve Arapçaya çeviriliyor. Özellikle, kendilerini ifade edecek alanları olmayan Arap sanatçıların seslerinin duyurulması hedefleniyor. Sitenin ulaşmak istediği okur profili ise şöyle tanımlanıyor: "Suudi Arabistan'da büyümüş, eğitimine Washington'da devam eden, bir tür cültürel belirsizlik içinde olan kadınlar."

Arap dünyasının % 40'ı yüksek alım gücüne sahip Y kuşağı

Yapılan işin finansal tarafını ise Mille World'ün danışmanlık kolunu üstlenen, sitenin kurucu ortaklarından Myriam Djelouat üstleniyor. Djelouat, LVMH, Ralph Lauren ve Converse gibi dev markalara kampanya danışmanlığı veriyor.

Mille World'ün promosyon çalışmalarından çıkan sonuca göre, Arap dünyasının yüzde 40'ını yüksek alım gücüne sahip Y-kuşağı oluşturuyor. Bu gençler, ABD'deki akranlarından bile daha büyük bir alım gücüne sahipler.

Guellaty, "Bizim jenerasyonumuz, tarihin en fazla harcama yapan jenerasyonu. Bu, tüm dünya için bir 'uyanış' anlamına geliyor aslında. Büyük markalar, yeniden düşünmek zorunda olduklarının farkına varıyorlar" diyor.

Guellaty'nin amacı, Mille World ile, tüm dünyada yükselen bu yeni gücün sesi olmak. Nasıl mı? Bakın ne diyor: "Mille World benim oyun alanım ve oraya ne istersem yazarım. Eğer Gucci'nin bir çantası berbatsa, berbat olduğunu yazarım ve belki de sitemde asla gün ışığı görmem. Fakat, bir Gucci kampanyası için yardım isterseniz, onu da yaparım. Benim istediğim yeni nesli tanımlayan bir medya yaratmak. Gençlerin medya yoluyla içinde yaşadıkları dünyayı anlamalarını sağlamak. Onlara ilham vermek."

GÜNÜN SÖZÜ
“Önce Tek ve Yalnız Olun.”
IBM Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ginni Rometty

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar