Nükleer santral pahalı bir proje

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Enerji yatırımları, AK Parti hükümetlerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önem verdiği yatırımlar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, son zamanlarda enerji politikalarında Türkiye’nin aktif ve oyun kurucu olmasını hedef almış durumda.

Akkuyu bizim ilk nükleer santral projemiz. 2010 yılında proje ile ilgili anlaşma TBMM’nce onaylandı. Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) Alaktrik Üretim AŞ kuruldu. Şirkete üretim için 36 yıllık ön lisans verildi. 250 Türk genci nükleer enerji konusunda eğitim görmek için Rusya’ya gönderildi. 2015 yılında deniz hidroteknik yapılarının temel atma töreni yapıldı. 7 yılda santralin ilk ünitesinin elektrik üretimine başlaması bekleniyordu.

20 milyar dolar yatırım gerektiren projenin yüzde 49’luk payı için Cengiz-Kolin ve Kalyon iş birliği grubu ile masaya oturuldu. Anlaşma sağlanamadı. Şimdilerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) projeye yüzde 49 ortak olarak katılması gündeme geldi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin toplam 4.8 bin MW gücünde 4 üniteden oluşması, tamamlandığında yılda 35 milyar kWh elektrik üretmesi bekleniyor.

Şimdilerde Türkiye’nin elektrik enerjisinde kurulu gücü 83 bin MW. Yıllık elektrik üretimimiz 300 milyar kWh’a yaklaştı.

Elektrik üretimimiz her yıl ortalama yüzde 5-yüzde 6 artıyor. Akkuyu santrali üretime geçtiğinde toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 5-yüzde 6 dolayında olacak.

Temeli atılan Akkuyu’nun üreteceği 35 milyar kWh elektriğin yarısını 12.35 sentten 15 yıl boyunca satın almayı garanti ettik. (Şimdilerde üretilen elektriğin ortalama satış fiyatı bu fiyatın altında.)

Nükleer santral projesi pahalı bir proje. 20 milyar dolar yatırım gerektiriyor. 2010 yılındaki elektriğin arz-talep şartları değişti. Türkiye değişik kaynaklardan elektrik üretmek için büyük ölçüde yatırımlar yapıyor. Bırakınız 2010 yılı şartlarını 2014’den bu yana kurulu güç 69.5 bin MW’tan 83.1 bin MW’a yükseldi. Elektrik üretimi 251 milyar kWh’dan 288 milyar kWh’a yükseldi.
Enerji kongresinde enerji yatırımları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son bir yılda ülkemizde enerji sektöründe 6 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde güneş enerjisinden hidroelektrik enerjisine, rüzgar enerjisinden jeotermal enerjiye, biyo kütleden termik santrallere kadar 6.500 MW kurulu gücü hizmete aldık. Yerli kaynaklardan elektrik üretimi, rekor artışla yüzde 49.3’e ulaştı” dedi.

Yerli kaynaklardan elektrik üretimi konusundaki politikaların başarısı, nükleer santral projelerine yaptırım yapacak yatırımcıların hesaplarını gözden geçirmelerini gerektiriyor.

Nükleer santral yatırımı büyük yatırım. Üretime geçmesi zaman alıyor. Nükleer enerjinin genel olarak geleceği tartışılıyor. Özet olarak Türkiye’de yerli kaynaklara dayalı üretim artıyor, fiyatlar geriliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018