Orta vade açısından değişen birşey yok!

Uğur CİVELEK
Uğur CİVELEK ARKA PLAN dunyaweb@dunya.com

Kısa vadeli bakış açısı ile piyasa yapmak ve beklentileri olabildiğince olumlu hale dönüştürmek amacında olan kesimler açısından ilginç bir haftaya başladık. ABD para otoritesinden gelen açıklamalar, G-20 Zirvesi'nden çıkan haberler ve ülkemizde açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları söz konusu kesimleri kısmen rahatlatmış olabilir! Aralık ayı genelinde ne yaşanır ise yaşansın, orta vade açısından mevcut sorunların ciddiyetini koruduğunu ve belirsizliklerin kesinlikle azalmadığını unutmamak gerekiyor.

Enflasyon, yılsonu hedefleriyle mukayese edildiğinde istikrarsızlık arttığı görülüyor

Önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamlarından başlayalım. Tüketici fiyatları yüzde 1,44 ve yurtiçi üretici fiyatları yüzde 2,53 gibi yüksek sayılabilecek oranlarda gerilemiş; yıllık oranlarda sert bir şekilde geri çekilmiş, sırası ile yüzde 21,62 ve yüzde 38,54 düzeylerine inmiş. Bu oranları bir ay öncesi ile mukayese ettiğinizde olumlu düşünebilirsiniz; fakat sene başında açıklanan yılsonu hedefleri ile birlikte değerlendirdiğinizde istikrarsızlığın artış eğiliminde olduğu yönündeki kanaatler ağır basar. Kredi mekanizmasının çalışmadığı ve nakit sıkışıklığının tüm tercihleri etkilediği, ekonominin sertçe inişe geçtiği ve aşırılık sınırlarını zorlayan kamu müdahalelerinin yaygınlaştığı koşullardaki fiyat eğilimleri ciddi tehlikeleri bünyesinde barındırıyor olabilir.

Hafta sonunda yapılan G-20 Zirvesinde, dikkatler bazı Liderler arasında yapılacak ikili görüşmelere odaklanmıştı. Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşı uzlaşmazlığı konusunda üç aylık bir ateşkeste mutabık kalınmış; karşılıklı iyi niyet söylemleri bu sonucun gerekçesi olmuş ve genel pozisyonlarda herhangi bir değişiklik söz konusu olmamış. Petrol arzının büyük fiyat dalgalanmalarını önleyecek şekilde ayarlanması yönünde ise genel sayılabilecek bir uzlaşı söz konusu olmuş; muhtemelen varil fiyatının 60-65 dolar fiyat aralığını ortalayacak şekilde müdahaleler söz konusu olabilir.

Fed'in bilanço küçültme sürecini ve tahvil faizindeki artışı ihmal etmemek geriyor

ABD para otoritesi Başkanının değerlendirmeleri ve son Açık Piyasa İşlem Komitesi Toplantı Tutanakları, dolar faizlerine ilişkin beklentileri kısmen farklılaştırmış gibi görünüyor. Küresel belirsizliklerin de etkisi ile nötr faiz düzeyine yakın olunduğu algısı güçlenmiş. Bu ay faizler son bir kez çeyrek puan yükseltilecek, fakat sonrası gerçekleşecek verilere göre şekillenecek. Piyasalar bu gelişmeyi memnuniyetle karşılayıp piyasa yapmaya ve pazarlamaya çalışıyor. Bu süreçte ABD para politikasındaki normalleşmenin diğer önemli ayağını oluşturan bilanço küçültme sürecini veya tahvil piyasalarındaki getiri yükselişlerinin olası katkılarını ihmal etmemek gerekiyor! Dolar faizlerindeki yükseliş dursa bile dolar güçlenmeye ve orta vadede riskten kaçınma eğilimi belirleyici olmaya devam edebilir.

Sonuçta oldukça zor bir dönemden geçiyoruz. Korku her tarafı sarmış gibi görünüyor. Eğer böyle olmasa, 2017 yılında en cüretkar hamleleri yaparak rakiplerine geri adım attırmak peşinde olan ABD, hem İran yaptırımları ve hem de ticaret savaşları konusunda tehdidi koruyarak zamana yayan geri adımlar atmak zorunda kalmazdı. Küresel düzeyde sistemik risk açısından kırılganlığın yüksek olduğu algısı, muhtemelen genel kabul görüyor ve bunu test etmek hiçbir kesimin işine gelmiyor. Fakat fiili durumu bu şekilde tanımlamak, piyasa yapmayı zorlaştırdığı için herkesi aptal yerine koyma çaresizliğine düşenlerin işine gelmiyor.

Aralıkt ayında mevsimlik koşulların yarattığı olumlu havaya aldanmamalı

Finansal piyasalar iyimser bir hava yaratma özlemi duyuyor. Fakat Aralık ayının mevsimlik koşulları bu hava yaratılsa bile, umulan sonucun ortaya çıkma olasılığını azaltırken yan tesir riskini artırıyor. Aralık ayı piyasalar açısından işlem hacimlerinin gerilediği bir dönem olarak dikkat çekiyor ve büyük risk taşıyanlar açısından pozisyonlarını küçültmek pek mümkün olamıyor. Ayrıca kendi aralarındaki güvensizliğinde daha önce görülmemiş düzeylere yükselmiş olduğunu unutmamak gerekiyor!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar