Otomotivde bir ilk

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz hafta içinde sektörde bir ilk yaşandı. Türkiye’deki otomotiv alanında uzmanlaşan medya çalışanlarının oluşturduğu Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından Türkiye’de Yılın Otomobili yarışmasının finali gerçekleşti. OGD üyeleri, finalde Türkiye’de Yüce Otomotiv tarafından temsil edilen Skoda markasının, Superb modelini, yılın otomobili olarak seçti. TYO ödülünün, tüketiciler nezdinden bir referans noktası oluşturması hedefl eniyor. Ödül gecesinde sektör yöneticileri otomotiv sektörünün geleceğine yönelik ümitliydi. Geçen yıl yakalanan 1 milyonluk pazarın, bir doping etkisi yaptığını söyleyebiliriz. Her ne kadar 1 milyon içinde ağır ticari araç satışları da yer alsa da sektör artık önemli bir mihenk noktasına ulaşmıştı. 

Bu yıl çok kötü başlayan ve terör olayları nedeniyle darbe alan sektör ilk çeyreği kaybettiği için belki bu yıl 1 milyon barajını aşamayacak lakin önümüzdeki yıllarda söz konusu adetler sektörün normaline dönüşeceğine de kesin gözle bakmak lazım. Bugün otomobil satışlarının önemli bir bölümünü filo müşterileri oluşturuyor. Dolayısıyla şirketlerin yatırım ve büyüme hedefl eri otomotiv sektörünün geleceğini doğrudan etkiliyor. 2016 yılında firmaların yatırım iştahının düşük olması nedeniyle hatırı sayılır bir büyümeden bahsetmek gerçekçi olmaz. 

Perakende tarafına baktığımızda da alımların büyük çoğunluğunun kredilerle yapıldığını dikkate almak gerekiyor. Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz indirimin kredi faizlerine olumlu yansıyacak. 
Ama bu gerçek tek başına otomotiv kredilerinin artacağı ve tüketicilerin kredilerle birlikte hemen alıma yöneleceği anlamına da gelmiyor. Çünkü, faizler merkez eliyle düşürülse de tabelada yazan rakamların, tüketicilere kullandırılması konusunda önemli bir iştah sorunu da bulunuyor. 

Finans kurumları son dönemde kredi açmak konusunda oldukça isteksiz davranıyor. 

Kaldı ki resmi rakamların aksine bireysel tüketicilerin önemli bir bölümünde fiyat artışlarını karşılayacak düzeyde bir gelir artışı yaşanmadı. 

Bu karmaşık ve gri tablo içinde en önemli ışığı ise firmaların kendileri yakmaya çalışıyor. Düzenlenen kampanyalarla fiyatları baskı altına alırken, tüketicilere uyguladıkları finansal desteklerle de satışlarına olan ilgiyi sıcak tutmayı hedefliyor. Sonuç olarak bu yıl otomotiv sektörünün durumu idare edeceği, ancak önümüzdeki yıl eğer şartlar bu şekilde devam ederse gaza basacağı yorumunu yapmak hatalı olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018