Piyasalarda son görünüm ve BIST 100 Endeksi

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Global piyasalarda jeopolitik risk başlığı altında fiyatlanan ve borsalarda satışa ve başta Altın olmak üzere güvenli limanlarda alıma neden olan ABD-Kuzey Kore gerginliği mola verirken ajandalarda not olarak tutulmaya devam edilecek ve gelişmeler izlenecek.

Bir çok risk başlığına rağmen FED'in yarı şahin yarı güvercin olarak nitelenen ve hem kendine hem piyasalara manevra alanı veren tavrı başta borsalar olmak üzere global piyasalar için şimdilik ana kurtarıcı hikaye olmaya devam ediyor.

Hem FED hem Trump etkisi altında kalan Dolar Endeksi'nin düşük seyri ve ABD Tahvi faizlerinin görece dengeli seyri devam ettikçe , FED söylemini yenilemedikçe ve ECB beklenenden daha sert tonda şahin pozisyona geçmedikçe bir süre daha global piyasalarda manevra alanının devam ettiğini görebiliriz.

Yine de Draghi'nin ECB adına kritik bir konuşma yapması beklenilen Jackson Hole yaklaşırken ve Eylül sonrası FED başta olmak üzere diğer risk başlıklarının hız kazanma ihtimalleri masada kalmaya devam ederken temkinli iyimserlik içinde olmak gerektiğinin altını bir kez daha çizelim.

Bu süreçte gözler özellikle ABD 10 yıılıklarda , Dolar Endeksi'nde Amiral borsa kabul edilen S&P 500 Endeksi'nin seyrinde , Korku Endeksi olarak izlenen VİX'te , Altın başta olmak üzere güvenli liman efekti olarak kabul edilen grafiklerde ve fiyatlamaları değiştirebilecek önemli veri ve haber akışında olmaya devam edecek.

İçeriye baktığımızda Kur ve faiz tarafı şimdilik dengeli seyrini korurken , ciddi bir yükseliş yaşayan BİST tarafında önemli hedef olarak düşündüğümüz 110.000'li seviyeler görüldükten sonra ve 2 kere test edildikten sonra kar satışlarının geldiğini ve şimdilik buna bağlı bir sindirme-soluklanma tadında düzeltme sürecinin yaşandığını izlemekteyiz.

Piyasalar BİST tarafında yön ararken siyasi ajandayı , jeopolitik gelişmeleri kur ve faiz tarafında ki fiyat değişimlerini ve TCMB ve Ekonomi Yönetiminin yapısal reform adımlarını izlemeye devam edecekler

BİST tarafında teknik olarak tekrar yükselişe dönebilmek için 108.500 üzerinde kuvvet kazanarak 110.000 üzerine kalıcı çıkış yaşanması gerektiğini ve yeni hedef olarak 112-115.000 aralığına doğru ilerlemek gerektiğini hatırlatalım.

Kar satışları devam eder ve önemli ara destek olarak gördüğümüz 105-107.000 aralığı aşağı yönlü kalıcı geçilmeye başlanırsa mevcut pozisyonlar adına aşağıda 100-103.000 aralığı kısa vadeli ciddi bir sınır destek olarak izlenmesi gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar