Sahada olmak şart

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Muhammed Satılmış - Yönetim Danışmanı

“İşinin başında olacaksın” sözünü çok sık duyarız. Bazen işleri kötüye gitmiş, iflas etmiş, el değiştirmiş kurumlar için duyarız bu cümleyi. Patron veya yönetici masa başından yönetmeye çalışmıştır işlerini, daha doğrusu yönetememiştir. Bazen de tecrübelerle emin olunan tavsiye niteliğinde.

“Sahada olmak” şeklinde tarif edebiliriz, işin başında olmayı. Sahada olmak ve işlere hakim olmak. Günümüzde sahada olmak, sadece operasyonun başında olmaktan ibaret değildir. Daha geniş bakış açısıyla, tüm paydaş ve unsurları içerecek şekilde saha olmak gerekiyor.

- Sektörde ve teknolojide nelerin değiştiğini ve yeni gelişmeleri öğrenmek için fuar ve kongreleri takip etmek; yurtiçi ve yurtdışı seyahatler yapmak,

- Müşteri ve tüketici beklentilerini anlamak için, ziyaretler düzenlemek ve araştırmalar yaptırmak,

- Çalışanların düşüncelerini anlamak için, birebir görüşmeler yapmak, memnuniyet ve bağlılık anketleri düzenlemek,

- Tedarikçileri korumak, geliştirmek ve işbirliğini artırmak için bir araya gelmek ve ortak çalıştaylar düzenlemek,

- Rakiplerin gücünü ve potansiyelini değerlendirmek için müşteri ve tüketicilerden geribildirim almak ve diğerleri ile sahada olunmalı.

Fiba Holding Kurucusu Hüsnü Özyeğin, girişimcilere bu konunun önemini anlatmak için, "İşinin başında olmayan insan, işinin sahibi değildir" şeklinde tavsiyede bulunuyor.

Ülkemizdeki büyük bir kurumda uygulanan GOYA (Gez Oturma Yerinde Araştır), tam bir sahada olma inisiyatifidir. GOYA, bu kurumda patrondan, en tepedeki yöneticilerden, şirket çalışanlarına kadar geniş bir kitle tarafından rutin uygulanan faaliyetler arasına girmiş, şirket kültürünün bir parçası haline gelmiş. Özetle yurtiçinde ve yurtdışında distribütör, satış noktası, tedarikçi ve çalışan ziyaretleri, ve akabinde raporlama ve aksiyon şeklinde gerçekleşen GOYA’lardan çok ciddi faydalar elde edilmektedir.

Yalın yönetim anlayışında GEMBA Yürüyüşü adı verilen uygulama, işletmede kişisel gözlemler yapmak üzere çalışmanın yapıldığı ve değerin üretildiği yere yapılan ziyaret bir başka sahada olmanın yoludur. Bu teknikle, gözlem yapılan yerde tespit edilen eksiklikler giderilmeye çalışılır, iyileştirme fırsatları aranır.

Sahada olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu….

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024