Sanayide önemli sektörlerde devlet yatırımına ihtiyaç var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Özel sektörün büyük yatırımları yapamadığını belirten Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, büyük ölçüde ithalat yapılan petrokimya ve demir çelik sektörlerinde devletin yatırım yapmasının gereğini gündeme getirdi.

Doğu Anadolu’da devlet fabrikalarının özelleştirilmesi ile devletin ekonomik gücünün yok olduğuna işaret eden Özdebir, cazibe merkezlerinde de devletin yatırımlara öncülük etmesinin yararını anlattı.

Ankara Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, ASO Meclis üyeleri ve 32 Meslek Komitesi üyelerinin geniş katılımıyla 6 Mayıs 2017 tarihinde Eskişehir’de yapıldı.

Gazeteye yansıyan habere göre toplantının açılışında konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Ülkemizde üretilen yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 20’sini Ankara üretiyor. Buna rağmen Gaziantep ihracatta bizi geçti. Ankara en önemli sanayi kentlerimizden biri. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları Ankara’nın röntgenini çekti. Bu tespitler ışığında Ankara sanayisinin gelişimine bir yön vermek zorundayız" dedi.

Sanayi sektöründeki istihdam arttıkça Türkiye ekonomisinin sağlam temellerde büyümeye devam edeceğini dile getiren Özdebir, “İmalat odaklı olmaktan uzaklaştıkça, uzun vadede kaybeden yine Türkiye ekonomisi olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Nurettin Özdebir, Türkiye'de büyük bir petrokimya ve nitelikli çelik açığı olduğunu, devletin elindeki dev tesislerin özelleştirilmesiyle bu açığın daha da arttığını söyledi. Devletin rafineri ve petrokimya ile demir çelik alanında üretici, gıda alanında ise düzenleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini belirten Özdebir, “Sanayiye girdi sağlayan petrokimya tesislerini, rafinerileri ve demir çeliği özelleştirdik. Onlar kârlı işlere döndü. Şimdi hepsini dışarıdan ithal ediyoruz. Bizim en az 5 tane rafineriye, petrokimya tesisine, en az 2 demir çelik fabrikasına ihtiyacımız var. Bunların her biri 5-6 milyar dolarlık yatırım. Özel sektör bu yatırımları yapmıyor” dedi.

Özdebir, Doğu ve Güneydoğu illerinde bulunan kamuya ait fabrika ve tesislerin zarar etmesi nedeniyle özelleştirilmesinin ülkeye büyük maliyet çıkardığını ifade etti. Özdebir, “Devletin Doğu ve Güneydoğu gibi bölgelerde özelleştirme yapmasını doğru bulmuyoruz.

Özelleştirmelerle devlet oradan silindi. Şimdi devletin oralarda yeniden olması açısından cazibe merkezleri yoluyla fabrika kurması çok önemli” dedi.

Özdebir’in konuşmasında değindiği konular çok hem de çok önemli.

KOBİ yatırımlarıyla, yenileme ve kapasite artırımı yatırımlarıyla, sanayide yapısal değişimi gerçekleştiremeyeceğiz. Ekonominin ithalat gereğini önleyecek büyük ölçekli sanayi yatırımları yapmaya özel sektörün gücü yetersiz.

Devletin öncülüğünde, yatırım aşamasına getirilen projelere özek sektör sermaye grupları katılabilir. Bu tür projelerin sermayelerinin belli bölümleri halka arz edilebilir. Böylece, devlet öncülüğünde özel sektör ve halk katılımıyla ekonomik büyüklükte, dünya kalitesi ve fiyatıyla üretim yapabilecek tesisler kurulabilir. Teşvik tedbirlerinin özel sektörü ekonomik büyüklükte yatırımlara yöneltemediği görüldü.

Özdebir’in değindiği konular dikkate alınmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018