'Sanayide rekabet dünya gündemini yakalamaktan geçiyor'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Kayseri merkezli Mega Metal, elektrik, elektronik, iletişim, enerji üretimi ve dağıtımı, elektroteknik, güneş ve yenilenebilir enerji, ev aletleri, savunma ve otomotiv endüstrisinde kullanılan yüksek teknolojili elektrolitik bakır tel üretimi gerçekleştiren 15 senelik bir şirket. Üretiminin yüzde 60’ını Avrupa, ABD, Çin, Yeni Zelanda, Avustralya, Meksika’yı kapsayan geniş bir yelpazeye ihraç eden şirket, son beş yıldır her yıl yüzde 25 oranında büyüme gerçekleştiriyor.

Şirket, iki ay önce 15 milyon euroluk yeni bir yatırım startı verdi. 2018’in ilk yarısına kadar devam edecek olan bu süreçte, hedefi ihracatı yüzde 60’a yükseltip, yüzde 40 büyüme oranını yakalamak.

“Hedef koymak hayatı anlamlı kılar” sözünden yola çıkan Mega Metal, “sektördeki büyük resmin bir parçası olmaktan çok bu resmi çizen olmayı” hedefleyen bir şirket. Bu nedenle dünyanın gündemini oluşturan demografik, ekonomik ve sosyolojik konuları yakından takip ediyor.

Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, “Dünyayı iyi okumak gerekiyor. Yoksa kaybedersiniz. Ne yazık ki yaşadığımız coğrafyadan dolayı, bizi meşgul eden çok fazla sorun var. Bu sorunlardan sıyrılıp dünya gündemini yakalamak gerekiyor. Yoksa ileri gidemeyiz” yorumlarını yapıyor.

Şirketin hedefi, ileri teknoloji ve katma değerli ürünlere odaklanmak. İhracat odaklı büyümedeki temel alanı da bu oluşturuyor. Cüneyt Ali Turgut, “Robotik, data, bilgisayar teknolojileri, otomobillerdeki görüntüleme sistemleri, medikal cihazlarda kullanılan teknolojiler gibi alanlara yönelmeyi hedefliyoruz” diyor. Turgut’un sanayi sektörünün fark yaratması yönündeki öneri ve görüşlerine kulak verelim:

Yüksek teknolojiye yatırım devlet politikası olmalı

“Robotik, insansız araçlar, nesnelerin interneti, otomobil sektöründeki gelişmeler hız kazandıkça, üretim alanımız genişleyecek. Aslında sektörün dışında hareket ediyoruz. Dünyanın gideceği yeri görüyoruz ve yüksek teknolojiye yatırım yaparak değer yaratmaya çalışıyoruz. Önemli olan çok sayıda üretmek değil, katma değeri yüksek ürün üretmek. Bu devletin de politikası olmalı. Güney Kore’nin, Hyundai ve Samsung’un arkasında durduğu gibi, devletimiz de müteşebbislerin arkasında durmalı. Sonuçta sanayici, kazandığı parayı yine ülkesine yatıran insandır. Biz Kayseri’ye 60 milyon euroluk yatırım yaptık. Ben kazandığım para ile yine gelip ülkeme yatırım yapacağım. Bunun desteklenmesi lazım. Güney Kore gibi destek sağlansa, Türkiye dünyanın ilk beş ülkesi arasına girer.

Motivasyon eksikliği var

“Türkiye’de girişimcilik konusunda hem bilgi hem de motivasyon eksikliği var. Sürdürülebilirliğin önündeki en büyük sorunlardan biri de bu. Sermaye ise çok büyük sorun olmuyor. Eğer, proje iyi olursa, sermaye bulunuyor. Megatek adında bir şirket kurduk. Bizim konumuzla ilgili start-up’larla görüşüyoruz. Bu start-up’lara küçük yatırımlar yapıyoruz.”

İleri gitmek için gündemi yakalamak lazım

“Bugün dünyada fark yaratmanın sırrı, hızlı olmak, kaliteli olmak, esnek olmak, iyi ilişkiler kurmak ve rekabetçi fiyatlara sahip olmaktan geçiyor. Türkiye’nin bir markası yok, marka yokluğunu böyle giderdiğimizi dönüşüyorum. Dünyayı iyi okumamız lazım. Yoksa kaybediyorsunuz. İçinde bulunduğumuz coğrafyadan dolayı bizi meşgul eden çok fazla sorun var. Bu sorunlardan sıyrılıp dünya gündemini yakalamak lazım. Yoksa bizim yaşadığımız gündem bizi ileri götürmez.”

Maliyet enflasyonunu aşmanın yolu verimliliği artırmak

“Mega Metal know-how gerektiren alanlarda söz sahibi. Saç telinin standart çapı 0.10 mm. Biz 0.05 mm saç teli üretiyoruz. Bu, dünya standartlarının çok üzerinde, rakiplerimizin ulaşamayacağı bir değer. Ağır üretimin tamamı kalemiz olan Kayseri’de gerçekleşiyor. Ar-Ge ve laboratuvar yatırımlarına ağırlık vermeye başladık. Endüstri 4.0 radarımızda. Türkiye’de önemli bir maliyet enflasyonu sıkıntısı var. Bunu aşmanın tek yolu verimlilik. Biz de kendi modelimizi yaratmaya çalışıyoruz. Sektörümüz çok niş bir sektör. Yetişmiş insan kaynağı ihtiyacımız var.”

"Yurt dışında satın alma görüşmeleri var"

“Yurt dışında satın alma görüşmeleri yapıyoruz. Yurt dışı pazarlarındaki yatırımı lojistik amaçlı düşünüyoruz. Öncelikle Avrupa ve ABD’yi hedefliyoruz. Uzakdoğu pazarını da değerlendiriyoruz. Bu seneyi 220 milyon dolar ciro ile kapatmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki sene ciro hedefimiz 300 milyon dolar.”

"Meslek erbabı insanlara ihtiyaç duyuyoruz"

“Türkiye’nin işsiz mühendisler ordusu barındırdığını söylemek yanlış olmaz. Türkiye’de çok fazla üniversite var, ama kaliteli ve uzmanlaşmış üniversiteler gerekiyor. Meslek lisesi kavramı yok oldu. Oysa bir mesleğin erbabı olan insanlara ihtiyacımız var. Bilginin yanına, deneyimi de koyabilmek gerekiyor. Yeni nesil işin kolayına kaçmayı tercih ediyor. Sosyal alanlara yöneliyor. Sanayi çok cazip gelmiyor. Biz de Kayseri Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz. Öğrencilere staj imkanı sağlıyoruz. Gençleri yetiştirmek çok önemli ama tecrübeli insana da ihtiyacımız var. İstanbul’u bırakıp, Kayseri’de çalışmayı tercih eden insan çok fazla yok.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar