Seçilmiş Gelir İdaresi özelgeleri

Recep BIYIK
Recep BIYIK VERGİ PORTALI recep.biyik@tr.pwc.com

Gelir İdaresi özelgeleri, vergi cezası ve gecikme faizine karşı koruma sağlıyor. Aynı nitelikli özelgeler sadece özelgenin verildiği değil bütün mükellefler için aynı sonuçları doğuruyor. Bu nedenle özelgeler oldukça önemli ve izlenmesi gereken kaynaklar.

Gelir İdaresi'nce verilen özelgelerden seçilmiş bazılarının özetine, yorum yapmadan zaman zaman bu köşede yer vermeye çalışıyorum.

İşte son zamanlarda verilen özelgelerden seçtiğim bazılarının özeti. Özelgelerin tam metinlerine Gelir İdaresi'nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Kiraya verilmek suretiyle değerlendirilen taşınmaz satışında kurumlar vergisi ve katma değer vergisi istisnası uygulanabilir mi?

(26.01.2018 tarih ve 88622 sayılı özelge)

Özelge başvuru ekinde yer alan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin incelenmesinden; şirketin ana sözleşmesinde esas faaliyet konuları arasında taşınmaz ticaretinin yer almadığı, ancak amacına erişebilmek için, şirket konusu ile ilgili her türlü gayrimenkul alabileceği, satabileceği, işletebileceği ve kiraya verebileceği anlaşılmaktadır.

Esas faaliyet konuları arasında taşınmaz ticareti veya kiralaması bulunmayan şirketin, atıl durumda bulunan ve dışarıdan yabancı kişilerin yerleşmesini engellemek amacıyla kiraya verilmek suretiyle değerlendirilen gayrimenkulünü satması halinde;

- Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen şartları taşıması kaydıyla, söz konusu satıştan doğan kazancının %50’lik kısmının kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

- Söz konusu satış işlemi, taşınmazın şirket aktifinde 2 tam yıl süreyle kayıtlı kalması şartıyla katma değer vergisinden müstesnadır.

Noter nezdinde yapılan bayilik sözleşmesinin belirli bir tutarı içermesi şart mıdır?

(12.02.2018 tarih ve 144056 sayılı özelge)

Mevcut özel tüketim vergisi (ÖTV) mevzuatında, bayilik sözleşmesinin noter nezdinde yapılmış olması şartı dışında belirli bir tutarı ihtiva etmesi gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ÖTV’ye tabi motosikletlerin ÖTV uygulanmaksızın bayilere teslim edilmesine imkân tanıyacak olan noter tarafından onaylanmış bayilik sözleşmesinin, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olarak ve firma ile bayiler arasındaki bağı ortaya koymaya yeterli olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Damga vergisinden istisna olan kredi sözleşmesinin feshine ilişkin kâğıt damga vergisine tabi midir?

(12.06.2018 tarih ve 36803 sayılı özelge)

Damga Vergisi Kanunu’nda, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına, geri ödenmelerine, devrine ve krediden doğan alacakların temlikine ilişkin kâğıtlara damga vergisi istisnası öngörülmüştür. Ancak kredilerin teminatını teşkil etmek üzere düzenlenen temliknamelerin feshine yönelik bir istisna hükmü bulunmamaktadır.

Benzer şekilde, Harçlar Kanunu’nda düzenlenen harçlara ilişkin istisna hükmü, kanunda sayılan kuruluşlar tarafından kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödenmelerine ilişkin işlemlere yönelik olarak düzenlenmiş olup, söz konusu işlemlerin feshine ilişkin işlemler bu kapsamda yer almamaktadır.Buna göre, özelge talep formu eki fesihnamenin, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun IV/23 numaralı fıkrası kapsamında damga vergisinden, Harçlar Kanunu’nun 123. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında harçlardan istisna edilmesi mümkün değildir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar