Seçilmiş Gelir İdaresi özelgeleri

Recep BIYIK
Recep BIYIK VERGİ PORTALI recep.biyik@tr.pwc.com

Gelir İdaresi özelgeleri, vergi cezası ve gecikme faizine karşı koruma sağlıyor. Aynı nitelikli özelgeler sadece özelgenin verildiği değil bütün mükellefler için aynı sonuçları doğuruyor. Bu nedenle özelgeler oldukça önemli ve izlenmesi gereken kaynaklar.

Gelir İdaresi’nce verilen özelgelerden seçilmiş bazılarının özetine, yorum yapmadan zaman zaman bu köşede yer vermeye çalışıyorum.

İşte son zamanlarda verilen harçlarla ilgili altı özelgenin özeti. Özelgelerin tam metinlerine Gelir İdaresinin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Mahkeme kararına göre tapuda yapılacak düzeltme işleminde tapu harcı doğar mı?

(11.10.2018 tarih ve 906045 sayılı özelge)

Bağımsız bölüm numaralarının değişmesi üzerine açılan dava neticesinde Mahkeme kararına göre tapuda yapılacak düzeltme işleminden, Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifenin I-13/c fıkrasına göre harç aranılması gerekmektedir.

Mükellefin icrada kendi taşınmazını satın alması durumunda tapu harcı ödenmesi gerekir mi?

(11.06.2018 tarih ve 73206 sayılı özelge)

Özelge talep formu ve eklerinden;

- Bir başka şirket adına kayıtlı bağımsız bölümün, üzerinde bir banka lehine tesis edilmiş ipotek ile birlikte satın alındığı ve bu işleme ilişkin tapu harcının ödendiği,

- Daha sonra ipotek borcunun ödenmemesi nedeniyle taşınmazın İcra Müdürlüğünce ihale yöntemi ile satışa çıkarıldığı, bu ihale neticesinde taşınmazın yine şirket tarafından satın alındığı ve satışın kesinleştiği,

söz konusu taşınmazın eski malikinin Şirket olması nedeniyle yeni bir tescil işlemi yapılmayacağından, yeniden alım-satım harcı ödenip ödenmeyeceği hususunda görüş sorulduğu anlaşılmaktadır.

Borcun ödenmemesi halinde alacaklının takip başlatması sonucunda cebri satışın gerçekleşmesi durumunda, yeniden ipotekli malın satışının gerçekleşmesi hali farklı bir satış işlemi olup; cebri satış sonucunda yapılan tescilsiz devir işlemi, yeni malikin eski malikle aynı olması halinde dahi tapu harcının alınmaması sonucunu doğuramamaktadır.

Buna göre, şirketin sahibi bulunduğu bağımsız bölümün İcra Dairesi tarafından cebri satış işlemleri sonucunda şirkete ihale ile satışı nedeniyle tapuda yapılacak işlemden Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifenin I/20-a fıkrasına göre harç ödenmesi gerekmektedir.

Yabancı hakem kararlarının Türkiye’de icrası için açılacak tenfiz davasında harç yükümlülüğü doğar mı?

(21.09.2018 tarih ve 844975 sayılı özelge)

Yabancı hakem kararlarının Türkiye’de icrası için kararın tenfizi veya onanmasına ilişkin açılacak dava sebebiyle Harçlar Kanunu’na bağlı (I) sayılı tarifenin “I-Başvurma harcı” başlıklı bölümüne göre başvurma harcı ile aynı tarifenin “III-Karar ve ilam harcı” başlıklı bölümünün 1/a fıkrasına göre nispi harcın tahsil edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, yurtdışında düzenlenen hakem kararlarının Türkçe tercümelerinin ilgili mahkemelere ibraz edilmesi veya herhangi bir şekilde hükmünden yararlanılması (noterde tasdik edilmesi gibi) halinde, Türkiye’de hükmünden yararlanılan bu hakem kararlarının damga vergisine tabi tutulması gerekir.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak ithalatta, yapılan sözleşme için noter harcı istisnası uygulanır mı?

(27.09.2018 tarih ve 55696 sayılı özelge)

Yabancı bir firma tarafından kesilen proforma faturalardaki makine-teçhizata ilişkin olarak noterde düzenlenecek mülkiyeti muhafaza sözleşmelerinin;

- Makine ve teçhizatın şirket adına düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında olması şartıyla ve

- Yatırım Teşvik Belgesinde yer alan makina-teçhizat teşvik tutarı ile sınırlı olmak üzere,
Harçlar Kanunu’nun 123. maddesi kapsamında noter harcından istisnası edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Birleşme işlemlerinde tapu harcı, noter harcı ve ticaret sicil harcı istisnası uygulanır mı?

(06.08.2018 tarih ve 9361 sayılı özelge)

İki limited şirketin bütün aktif, pasif, hak, alacak ve borçları ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19 ve 20. maddelerinde belirtilen şartlar dahilinde devir yoluyla birleşmesi halinde, söz konusu birleşme gereğince yapılacak işlemlerden doğan tapu harcı, noter harcı ve ticaret sicil harcının 492 sayılı Kanun’un 123. maddesinin son fıkrasına göre harçtan istisna tutulması gerekmektedir.

Yabancılara yapılacak pay devir işlemleri için harç istisnası uygulanır mı?

(07.09.2018 tarih ve 153417 sayılı özelge)

Harçlar Kanunu’nun Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin pay devrine ilişkin istisna hükümlerinde, pay devrinin yapılacağı kişiler yönünden yerli veya yabancı ayrımına gidilmemiştir.

Bu gerekçeyle, yabancılara yapılacak kanun kapsamındaki şirket pay devri işlemleri ve bu işlemlerle ilgili düzenlenen kâğıtların damga vergisi ve harç istisnasından yararlanması mümkün bulunmaktadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar