Şehirleri değiştirecek 8 mega projeden biri Türkiye’de

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dünya son derece hızlı bir şekilde şehirleşiyor. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tahminlere göre 2050 yılına kadar şehirlerde yaşayan insan nüfusu iki kat artarak 6.5 milyara ulaşacak. Artan nüfusa konut sağlamak amacıyla Paris, New York ve Tokyo gibi büyük şehirler konut ve park, okul, metro gibi daha fazla altyapı hizmeti üretmeye çalışıyor. Dünya Ekonomik Forumu dünya genelinde özellikle 8 projeye dikkat çekiyor ve bu projelerin dünyanın en büyük sekiz şehrinin geleceğini değiştireceğini ileri sürüyor. Birinin Türkiye'de gerçekleşeceği bu sekiz projeye yakından bakalım:

Türkiye, İstanbul: Yenişehir İstanbul

Yenişehir projesi, İstanbul'da, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece sınırları içerisinde kurulacak. Proje, İstanbul'un doğal, tarihi ve kültürel özelliklerini ön plana çıkaracak. Bölgede yaklaşık 800 bin konutta 2 milyon 400 bin kişi yaşayabilecek. Projenin hayata geçirilmesiyle İstanbul'un nüfusu kalabalık bölgelerinde yoğunluğun azaltılması hedefleniyor. "Compact şehir" yaklaşımıyla planlanan Yenişehir'de, 4 bin 800 hektar sosyal donatı alanı, yaklaşık 5 bin hektar yeşil alan bulunacak.

Projede, temapark, üniversiteler ve botanik parkların yanı sıra havaalanı etrafında 200-400 hektarlık fuar alanı yapılacak. Yenişehir'deki enerji ihtiyacının yüzde 30'u geri dönüşümle sağlanacak. Şehirde katı atıklardan enerji üretme istasyonları yer alacak. Bakanlık, ayrıca binalarda kullanılan suların y zde 40'ının geri kazanılması i in de sitemler oluşturacak. Yenişehir'de aynı zamanda yaklaşık 200 kilometrelik raylı sistem hattı planlandı. Bunların bir kısmı metro, bir kısmı da tramvay olarak hizmet verecek. 3. Dünya Ekonomik Forumu 2018 yılında açılması planlanan 3. havaalanının tek başına 6 milyar doların üzerinde fon aldığına da dikkat çekiyor.

Mısır, Kahire: Yeni Başkent

Kahire'nin doğusuna inşa edilecek yeni başkent 21 yeni bölgeden oluşacak ve 5 milyon nüfusa konut sağlayacak. Projenin büyük bir kısmı Çinli müteahhitler tarafından finanse ediliyor. CNN'de yer alan bir habere göre China Fortune Land Development Şirketi 2016 sonunda projeye 20 milyar dolarlık finansman sağladı. Yeni Başkent'te bin 250 cami ve kilise; 5 bin kişilik konferans merkezi, 2 bin okul, 600 sağlık merkezi ve dünyanın en büyük parkı kurulacak. 45 milyar dolarlık maliyeti olması planlanan projenin 2022 yılında tamamlanması bekleniyor.

İngiltere, Londra: Battersea Elektrik Santrali

Londra'nın simgelerinden olan ve bütün dünyanın Pink Floyd'un 1977 tarihli efsanevi “Animals” albümünün kapağından tanıdığı tarihi Battersea Elektrik Santrali lüks konutlara dönüştürülmek isteniyor. Yıkılıp, yeniden yapmak yerine orijinal yapı restore edilecek ve binanın duvarlarında bulunan grafitilere ve zaman içinde beliren lekelere bile dokunulmayacak. Projeye göre binanın tarihi bacalarından ikisi, yapıya elektrik üretmek için kullanılacak sistem içinde orijinal fonksiyonlarında kullanılacak.

Diğer bir baca ise camdan inşa edilecek özel bir asansör ve platformla seyir terası haline getirilecek. Projenin maliyetinin 16.5 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor. 2014 yılında başlayan projenin belirlenen bitiş tarihi 2025. Proje tamamlandığında ise, Apple, London merkezini bu binaya taşıyacak. Binanın yüzde 40'ının Apple'a ait olacağı da belirtiliyor.

ABD, New York: Dünya Ticaret Merkezi

2001 yılında gerçekleşen 11 Eylül saldırılarından bu yana New York, yıkılan Ticaret Merkezi'nin yerine yeni bir merkez geliştirmek üzere çalışıyor. Projenin büyük bir bölümü Haziran 2017'de tamamlandı. Bu proje, Özgürlük Kulesi olarak da bilinen Dünya Ticaret Merkezi binalarının yanı sıra, yeni bir transit ağı, 9/11 müzesi, alışveriş merkezi ve bir parkı kapsıyor. 2020 yılına kadar ise, üç gökdelen, küçük bir kilise ve sanat merkezi inşaatlarının da tamamlanması hedefleniyor.

Brezilya, Sao Paulo: Şehir için yeni bir master planı

Sao Paulo, 20 yıl içinde şehrin tüm yapısını değiştirecek olan master planını 2014 yılında açıkladı. Yeni şehir planı, insani kalkınmayı hedefliyor. Yeni konut alanları, bisiklet yolları, kamu ulaşımı altyapısı gibi çok sayıda yenilemeyi içeriyor. Bugün şehirde ihtiyaç duyulan konut sayısı 500 binin üzerinde. Yaklaşık 1.2 milyon Sao Paulo'lu gecekondu benzeri evlerde ya da terk edilmiş metruk binalarda yaşıyor. Yeni şehir planına göre 2030 yılına kadar 717 bin konut inşa edilecek. Bunların 240 bini düşük fiyatla ihtiyacı olan vatandaşlara sunulacak.

Japonya, Tokyo: Shıbuya İstasyonu yenilenmesi

2020 Yaz Olimpiyatları'na hazırlanan Tokyo, şehir içinde çok sayıda yenileme projesini hayata geçiriyor. 2020 yılına kadar şehir içinde en azından 45 yeni gökdelen inşa edilecek. Shibuya İstasyonu Yenilemesi kapsamında inşa edilecek gökdelenlerin sayısı ise yedi. Proje kapsamında yenilenmesi planlanan bir diğer bölge ise Shibuya Nehri kenarı. Dar bir yürüme alanı olan bölgeye, yeni mağazalar ve parklar kurulacak. Projenin 2027 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Fransa, Paris: Europa City

Paris, 8.6 milyon metrekare büyüklüğündeki Europa City inşaatına 2016 yılında başladı. Danimarkalı mimarlık firması Bjarke Ingels tarafından tasarlanan Europa City, konut, mağazalar, restoranlar, yapay kayak merkezi, yürüme alanları, golf sahası ve yeni bir ulaşım sistemini kapsayacak. Triangle de Gonesse adındaki varoş bir bölgeye inşa edilecek olan Europa City'nin hedefi Paris'in merkezine bağlantı oluşturarak, trafik sıkışıklığını büyük ölçüde ortadan kaldırmak. 2016 yılında başlayan projenin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor. Projenin bütçesi ise 3.4 milyar dolar.

Çin, Şangay: Todtown

Çin'in yeni mega şehri tüm enerjisini yenilenebilir enerjilerden sağlayacak. 2020 yılında tamamlanması planlanan Todtown, Şangay'ın Minhang Bölgesi'nin yeniden inşa edilmesine odaklanıyor. Yeni kurulacak şehirde bin konut, 1.3 milyon metrekare alışveriş alanı, 1,5 milyon metrekare ofis alanı, 53 bin metrekare kültür merkezi olacak. Projenin master planı Chicago merkezli mimarlık şirketi Goettsch Partners ve Hong Kong merkezli Lead 8'a ait. 2014 yılında başlayan projenin maliyeti 1.5 milyar dolar olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar