Son kale

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, 6 aylık bir süreçte o ülkenin para birimi yüzde 50 değer kaybederse, ekonomide önemli bir kriz yaşanır. Algı yönetimi amacıyla adına kriz demekten kaçınılsa da günlerin kısalması ve havaların soğumasıyla yaşanan sürecin daha da kötüleşeceği aşikar.

Zira, Türkiye’nin cari açığındaki en önemli kalem olan enerjiye daha çok ihtiyaç duyacağımız bir döneme giriyoruz ve bu da ödemeler dengesini daha da bozacaktır. Yapılacak son bir adım kaldı ki o da borçların vadelerini maalesef yüksek faiz vererek ötelemek ve bunun devalüasyon sonrası oluşacak enflasyon üzerinde olumlu etki yapmasını beklemektir. Peki bu sarmal bizi nereye götürecek. Keşke olumlu bir yanıt verebilsek.

Peki ne yapmak gerekiyor?

Bu soruya bu sayfanın konusu olan otomotiv üzerinden yaklaşalım.

Şu aşamada ihracat lideri konumundaki otomotivin, devalüasyon ile birlikte elinin rahatladığı bir gerçek. Lakin, iç pazarda başta ağır ticari araçlar olmak üzere neredeyse durma noktasına gelen satışların bir şekilde canlanması gerekiyor. Bu denge kurulabilirse Türkiye’nin şiddetle ihtiyaç duyduğu dış kaynak bir nebze de olsa sağlanabilir.

Otomotiv fabrikalarında yaşanan iç talep kaynaklı gerilemenin ilacı ise ÖTV indiriminden geçiyor. Yüksek faiz ortamında, artan kurlara bağlı olarak fiyatların da önemli oranda zamlanması talebin önündeki önemli bir engel. Buna bir de tüketici güven endeksinde görülen gerileme eklendiğinde çok karamsar bir tablo ile karşı karşıyayız.

Hükümetin şu anda ÖTV’den elde etmeyi hedeflediği geliri yakalaması mümkün değil. Zira, kimse ne satacağını bilemiyor. Dolayısıyla yüksek oranlı bir ÖTV indirimi, en azından talepteki serbest düşüşe bir paraşüt etkisi yapacak ve durumu stabil hale getirecektir.

Bu adım vergi gelirlerini azaltmanın aksine artıracaktır da zira pazarın daralmaya devam etmesi nedeniyle zaten vergi hedeflerinin tutmasının mümkünatı bulunmuyor. Bu çerçevede atılacak bu adımla en azından belirli bir miktarda gelir elde edilirken, diğer yandan da son kale konumundaki otomotive de destek sağlanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018