Tarımda üretici fiyatları ortalama artışı TÜFE ve Yİ-ÜFE’nin gerisinde

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Tarım ürünleri üretici fiyatları endeksi nisan ayında yüzde 2.05 oranında arttı.

Tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki değişim, hem üreticiyi hem tüketiciyi ilgilendirir.

Üretici maliyetini fiyata yansıtamaz ise tarım üretimini kısar. Üretim yapmaktan vazgeçer. Tarım üretiminde fiyatların artması Ayşe Hanım Teyzeleri üzer. Alt ve orta gelir grubundakiler için gıda harcamaları önemlidir. Gıda harcamalarını artıran ise tarım ürünleri fiyatlarında beklenenin üzerindeki artışlardır.

Fiyat artışlarında, aylık artış oranları, bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık artış oranları, yılbaşına göre artış oranları önemlidir.

Ama daha da önemlisi, 12 aylık ortalama fiyat artışıdır. Çünkü özellikle tarım ürünlerinde, mevsimine göre, hava şartlarına göre aylık üretim değişir. Aylık fiyat artışları dalgalanma gösterir.

12 aylık artış, üreticinin cebine giren paradaki, tüketicinin cebinden çıkan paradaki gerçek değişimi ortaya koyar.

Nisan ayında tüketicilerin gıda harcamalarında 12 aylık ortalama fiyat artışı yüzde 7.40 oldu.
Nisan ayında gıda ve alkolsüz içecek üretenler için Yurt İçi Üretici Fiyatlarında 12 aylık ortalama fiyat artışı yüzde 5.5 oldu.

Buna karşılık Tarımda 12 aylık ortalama fiyat artışı Nisan ayında yüzde 6.07 olarak gerçekleşti.

Bu yıl, Ocak ayında, hava şartlarının kötülüğü ve sel nedeniyle tarımsal üretim düştü. Bu nedenle bir ayda fiyatlar yüzde 9.51 arttı.

Daha sonraki iki ay tarımda üretici fiyatları geriledikten sonra nisanda yüzde 2.05 artış oldu.

Yılbaşına göre nisan ayı üretici fiyatları yüzde 9.15 oranında yukarılarda. Nisan ayı fiyatları bir önceki yılın Nisan ayı fiyatlarının yüzde 17.25 üzerinde.

Bu dalgalanmalar tüketici için önemli ve üzücü gelişmeler.

Ne var ki tarımda üretim yapanlar, ülkede maliyetler artarken, her şeyin fiyatı artarken 12 ayda ortalama olarak tarım ürünleri fiyatının ne kadar arttığına bakıyorlar. Nisandan geriye 12 ayda ortalama olarak yurt içi üretici fiyatları yüzde 8.01, tüketici fiyatları yüzde 8.66 artarken tarımda üretici fiyatları yüzde 6.07 oldu.

Fiyatların artması iyi bir şey değil. Tüketici için hiç de iyi değil. Ama tarımda çalışanlar, maliyet artışını fiyata yansıtamayınca, üretimi artırmıyorlar. Hatta üretimden vazgeçiyorlar. Hem iç talep için hem ihracat için tarım üretiminin artması önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018