TSKB kredi portföyünün %73’ünü sürdürülebilir yatırımlar oluşturuyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınması alanında önemli çalışmalara imza atan TSKB’nin kredi portföyünün yüzde 73’ünü yenilenebilir enerji, kaynak ve enerji verimliliği, çevre yatırımları, sürdürülebilir turizm ve kadın istihdamı gibi sürdürülebilirlik temalı yatırımlar oluşturuyor.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik finansman modelleriyle Türkiye’nin karbon salımının azaltılmasında önemli rol oynuyor. Bankanın kredi portföyünün yüzde 73’ünü yenilenebilir enerji, kaynak ve enerji verimliliği, çevre yatırımları, sürdürülebilir turizm ve kadın istihdamı gibi sürdürülebilirlik temalı yatırımlar oluşturuyor.

Düşük karbonlu ekonomiye geçiş konusunda yenilikçi çözümlere odaklanan banka, Türkiye’nin yıllık karbondioksit salımının 14 milyon ton azalmasına katkı sağlıyor.

“70 yıllık kalkınma bankacılığı deneyimi üzerine, 20 yıllık sürdürülebilirlik deneyimimizi koyduğumuzda ortaya önemli bir birikim çıkıyor. Tüm bankacılık faaliyetlerimizde, temel felsefemiz olan sürdürülebilirlik ile toplumsal kalkınma için kapsayıcılık ön planda yer alıyor. Türkiye’nin ekonomik, çevresel ve sosyal kalkınması için paydaşlarımızın ilk danıştığı ve tercih ettiği banka olmak vizyonuyla hareket ediyoruz” diyen TSKB Genel Müdürü Suat İnce’den bankanın sürdürülebilirlik iş modelini dinledik:

Finanse ettiğimiz tüm projelerin çevresel ve sosyal riskini ölçüyoruz

“TSKB olarak son 20 yıldır sürdürülebilirliği bankacılık modelimize entegre şekilde ele alıyoruz. Bu süreçte Türkiye’de pek çok ilke imza attık. Türkiye’nin ISO 14001, ISO 14064 gibi çevre ve emisyon odaklı sistem sertifikalarına sahip ilk bankasıyız. Tutardan bağımsız finanse ettiğimiz tüm yatırım projelerinin çevresel ve sosyal riskini ölçen tek banka olduğumuzu da söyleyebilirim. Tüm ofislerimizde yeşil enerji kullanıyoruz, ülkemizin ilk karbon- nötr bankasıyız. Bu süreçte önce sürdürülebilirlik son iki yıldır da entegre raporlarımızla sürdürülebilirlik performansımızı şeffaf şekilde tüm paydaşlarımızın bilgisine sunuyoruz. Tüm bu çalışmalarımıza büyük bir motivasyonla devam ederken biliyoruz ki kredi temalarımızla yarattığımız olumlu etki çok daha büyük.”

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün %14’üne finansman sağladık

“İklim yatırımları portföyümüzün en önemli kalemini yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor. Bugün gelinen noktada banka olarak, 290 adet yenilebilir enerji projesi finanse ettik. Kurulu gücü 6 bin 66 MW olan bu projelerle Türkiye toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün yüzde 14’ünün finansmanında yer aldık. Enerji verimliliği alanında ise bugüne kadar 84 projeye finansman sağladık. Bunun yanı sıra destek verdiğimiz 57 kaynak verimliliği projesiyle de doğal kaynakların korunması, daha az atık oluşturulması, atıkların tekrar kullanılabilmesi ve daha az karbon salımı oluşturarak maliyetlerin düşürülmesini hedefliyoruz. Kadın istihdamının desteklenmesini de sürdürülebilirlik misyonumuzun bir parçası olarak görüyoruz. AFD ve Dünya Bankası ile geliştirdiğimiz kredi programları ile kadın dostu uygulamalarıyla öne çıkan firmaların yatırımlarına finansman desteği veriyoruz.”

Sürdürülebilir finansman araçları üretiyoruz

“İklim dostu kredi portföyümüzle yarattığımız katma değeri, sağladığımız global fonların yanı sıra geliştirdiğimiz yenilikçi finansman araçlarıyla büyütüyoruz. Son iki yıl içinde hem dünyanın ilk Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvili’ni hem de Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir/ Yeşil Tahvili’ni ihraç ettik. Sürdürülebilir finansman araçları geliştirmek oldukça güçlü bir kasımız. Bunu da artık iş modelimiz haline gelmiş sürdürülebilir bankacılık uygulamalarımız sayesinde başardığımızı söyleyebiliriz. Bu tip yenilikçi finansman araçlarıyla ülkemizdeki sürdürülebilirlik yatırımlarına destek vermeye devam edeceğiz.Kredilendirme ve yenilikçi finansman ürünleri geliştirmenin yanı sıra iştiraklerimiz TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. ve Escarus-TSKB Sürdürülebilir Danışmanlığı A.Ş. ile danışmanlık alanındaki katma değerimizi daha geniş bir ölçeğe taşıyoruz. 2007 yılında yayına başlayan Cevreciyiz.com’da sürdürülebilirlik alanında farklı içeriklerle iş dünyasına ilham vermeyi hedefliyoruz. 2012’den beri düzenlediğimiz Sürdürülebilirlik Atölyeleri ise geleceğin karar vericileri olan üniversite öğrencilerinde farkındalık yaratmayı amaçladığımız bir çalışma.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar