Türk ve Amerikalı iş adamları görüşmelerini 3. ülkeye aldı

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Amerika son dönemde hem Türk müteahhitlik firmaları hem de inşaat malzemesi üreticileri için önemli bir pazar haline geldi. Birçok firma Amerika’da gayrimenkul projesi yapacağını açıkladı. Kimisi bu projesine yeni start vermişti ki malum vize krizi ortaya çıktı. Hafızalarında yakın zamanda yaşanan Rusya krizi olan Türk inşaat firmaları bu durum karşısında ne düşünüyorlar? Sorunu nasıl aşıyorlar? derseniz şu anda firmaların karşılarına çıkan ilk konunun endişe olduğunu söyleyebilirim. Yani Amerika’da proje yapan firmaların gönderecekleri yeni elemanlar için vize alamama endişesi var. Fakat daha önce Rusya ile kriz yaşayan Türkiye’nin bunu da aşacağını düşünüyorlar.

Malzemeci ne yapıyor?

Malzeme ihracatı kısmında da vize engeli dışında işler şimdilik yolunda. Amerika olan ihracat devam ediyor. Konuyu hem Amerika çimento ihracat yapan hem de Türkiye İhracatçılar Meclisi şirketi olan TİM AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ali Özinönü’ye sordum. Özinönü, “Ticari açıdan henüz bir yansıma olmadı. Ancak bu ülkeye mal satmayı düşünen ama vizesi olmayan iş adamlarının durumdan etkilenebiliyor” dedi.

Vize engelini nasıl aşıyorlar?

Özinönü, bu konuda kendilerinin ve diğer firmalarının şöyle bir çözüm geliştirdiğini de aktarıyor: “Amerikalı konuklarımızla Türkiye ve Amerika dışında başka ülkelerde buluşarak aşıyoruz. Amerikalı vatandaşlar gelen yasakla artık Amerika’daki Türk konsoloslukları ve kapı girişinde vize verilmiyor. Ancak başka ülkelerdeki Türk konsolosluklarına başvurarak vize almalarında bir sorun yok" dedi. Özinönü, "Bu sıkıntı bir müddet yaşanır ancak toplam satış hacmini ya da alımları etkilemez” diye de ekliyor. Yani her iki kesimde sorunun çok uzun sürmeyeceği konusunda birleşiyorlar. Bunu da şu ifadelerle destekliyorlar: Sonuçta iki ülke müttefik ve Rusya’daki gibi can kaybı da yok.

Peki ya süreç uzarsa...

Hiç kimse uzun olacak seçeneğini hiç düşünmek istemiyor. Ancak şayet olay bugün ki boyutların üzerine taşarsa ticarette şöyle bir durum doğabilir endişesi var. Amerika Türkiye’den giden mallara kontrol mekanizmasını daha fazla artırabilir. Konteynerlerin gümrüklerde bekleme süresinde uzama olabilir. Örneğin seramik gibi ürünler ahşap paletler üzerinde ihraç edildiği için olası böcek oluşumuna karşı paletler ilaçlanarak gidiyor. Burada iş yokuşa sürülebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar