Türkiye Bitcoin ile ev almaya hazır mı?

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Bitcoin, yani sanal para birimi. Oyun amaçlı ortaya çıktı. Son bir yıldan bu yana artan bir şekilde ticarete konu oldu. Yakın zamanda ise sanal para birimi Bitcoin ile Amerika’da ilk ev satışı yapıldı. Teksas’ta yapılan bu satışta tüm satış işlemleri Bitcoin ile tamamlandı. Satıcı daha sonra elde ettiği Bitcoinlerini ABD doları cinsine dönüştürdü. Amerika’daki bu gayrimenkul satışını Türkiye de izledi. Ankara’da yapılan Miavita adlı projenin de Bitcoin ile satılacağı açıklandı. Konuştuğum Proje Yönetim Firması Sahibi Erdal Daldaban’dan aldığım bilgiye göre, bu açıklama üzerine iki müşteri Bitcoinle alım yapmak üzere firmaya başvuru yapmış. İsmini açıklamasa da bunlardan biri Amerika’da yaşayan bir Türk profesörün oğlu. Bunun alıma dönüşme ihtimali ise çok yüksek görünüyor. Erdal Daldaban süreci nasıl yöneteceklerini de şöyle anlatıyor: “Bitcoin ile ilgili mevzuat olmadığı için TL üzerinden bir fatura keseceğiz. Zaten Bitcoin yatırımcısı olduğumuz için bu parayı ya bitcoin olarak tutabiliriz ya da başka yatırım araçlarında kullanabiliriz.”

Sektör ne diyor?

Dünyada merak uyandıran bu para sisteminin Türkiye’ye ilk yansımaları geldi. Peki gayrimenkul sektörü sistemi nasıl karşılıyor? Türkiye’de kendine nasıl bir yer bulur? Konuyu sektörün yöneticilerine sordum. Gelen cevaplara bakıldığında sektörün halihazırda konuya çok temkinli yaklaştığını söyleyebilirim. Genellikle sistemin Türkiye’de yaygınlaşabileceği düşünülüyor. Ancak sektörün önemli aktörleri şu anda Bitcoin kullanılmasının erken olduğunu dillendiriliyor. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de benzer ifadelerle destek verdi. “Düzenleme ve kontrol yapılmadan kullanılması sistemi suistimale ve birçok maniplasyona açık hale getirebilir” diyen Yetgin, buna rağmen sistemin yaygınlaşmasının çok uzun bir süreç almayacağını belirtiyor.

Kamunun bu konuda bir düzenleme yapması halinde Bitcoin’nin yaygın kullanım alanı bulacağını ifade eden Yetgin, güvenlik önlemleri alındığında gayrimenkul sektörünün sürece hızlı reaksiyon vereceğini söylüyor.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas ise konuyu şöyle değerlendiriyor: “Çok yeni bir para ve ödeme sistemi. Geleceğe dair kalıcı olup olmayacağı konusunda Merkez Bankası’nın, devletlerin tavrı önemli. İleri ki yıllarda yaygınlaştıkça bir ödeme aracı olarak kullanılabilir. Şu anda ise Bitcoin ile konut satmam. Çünkü Bitcoini harcayabileceğimiz yan alanlar olmadığından, şu anda bu zor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar