Ülkenin sorunları kesimlerin farklı bakışı…

Nevzat SAYGILIOĞLU
Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

Türkiye’de sürekli ve çok sık değişen gündem nedeniyle gündem dışına düşmemek adına insan bazen önündeki konuyu öteleyebiliyor. Hatta bu yazıların ötelenmesi de sorun yaratmayabiliyor; zira bu tür yazılar, iletişim dilinde kullanılan “konserve haber” olabiliyor. İşte bu yazı da böyle bir nitelik taşıyor. Yani yazının gecikmesi önemini azaltmıyor. 

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, bundan bir süre önce yaptığı bir anketin değerlendirme sonuçlarını gösteren basın özetini göndermişti. Uluslararası Antalya Üniversitesi, 2015 Aralık ayında ilkini gerçekleştirdikleri bir araştırma yapmış. Öncelikle entelektüel altyapının önemli merkezlerinden birisi olarak üniversitelerin böyle bir araştırma yapmasını önemli buluyoruz. Özellikle de İstanbul veya Ankara gibi bir merkez yerine Antalya gibi bir Anadolu kentimizdeki üniversiteden böyle bir çalışmanın gelmesini takdir ediyoruz. Dolayısıyla Uluslararası Akdeniz Üniversitesi'ni kutluyoruz. 

Konunun bir diğer önemli yanı, Türk halkının öncelikli sorun ve beklentilerini ortaya koyan araştırma olması. Bu sorunların önceliklerinin ve oranlarının toplumun kesimlerine göre farklılaşması. Ülkemizin öncelikli sorunları, gençler özelinde ortaya konan sorunlar, kadına şiddetin ülke sorunları arasındaki yeri, yaşam standardının değişme durumuna göre öngörüler özelinde yapılan bir çalışma.

Araştırma, TNS ortaklığıyla Türkiye çapında 18 ilde 18 yaş ve üzeri 1512 kişi ile yüz yüze olarak Aralık 2015 döneminde gerçekleştirilmiş. Böylece gerek gençlerin gerekse toplumun genelinin nabzını tutmak açısından önemli veriler ortaya konulmuş.

Araştırmaya göre Türkiye’nin en büyük sorunu yüzde 48.2 ile terör. Bunu yüzde %37.2 oranıyla izleyen işsizlik. Üçüncü sıradaki en önemli sorun da yüzde 25.3 ile ekonomi.  Eğitim yüzde 9.4 ile dördüncü, mülteci sorunu yüzde 5.9 ile beşinci, Rusya krizi yüzde 5.1 ile altıncı sırada yer alırken; bunları yüzde 3.4 ile adalet, yüzde 3.3 ile dış politika, yüzde 2.8 ile kadına şiddet takip ediyor.

Görülen odur ki; uzun bir süreden beri gündemden düşmeyen ve etkileri de uzun yıllar devam edecek olan Rusya krizi ve mülteci sorunu Türk halkı için öncelikli sorun olarak algılanmıyor. Ancak; Rusya krizine özellikle Karadeniz halkı farklı bakıyor. Karadeniz halkının terörden sonra yüzde 34 ile en büyük sorun olarak paylaştığı bilgi Rusya krizi oluyor.

Konuya demografik açıdan bakınca sorun de öncelikleri değişiyor. 

Nüfusumuzun yüzde 16.5’ini oluşturan gençlerimiz ise en önemli sorun olarak işsizliği tanımlamış. Araştırmaya katılan 18-24 yaş arası gençler özelinde İşsizlik, yüzde 50.1 ile birinci sorun olarak ortaya çıkarken; eğitim ikinci, ekonomi ise gençlerin en büyük üçüncü sorunu olarak sıralamada yerini almış. 

Araştırmada halkın gençliğin sorunlarına bakışı da analize tabi tutulmuş. Araştırma sonuçlarına göre 18 yaş ve üzerini kapsayan Türk halkı gençlerin en önemli sorununun yüzde 55.1 ile işsizlik olarak belirtmiş. Bunu yüzde 21.6 ile eğitim ve yüzde 7 ile de terör izlemiş.

Toplumun farklı kesimlerinin sorunları çok farklı veya öncelikli algılaması tespiti çok önemli. 

Şöyle ki; Türkiye çapında gerçekleştirilen araştırmada tüm katılımcılar tarafından ülkenin en büyük sorunu olarak görülen terör, “Türkiye’de gençlerin en önemli sorunları nelerdir?” şeklinde ele alındığında; işsizlik, eğitim ve ekonomiden sonra gelerek yüzde 6 ile dördüncü sırada yerini alıyor. 

Türkiye’deki gençlerin en büyük sorununu işsizlik olarak tanımlayanlar, bunun yeterli iş alanı olmadığından (yüzde 33,3) yaşandığını düşünmekteler. Bunu yüzde 10,8 ile iş beğenmeme, yüzde 10,4 ile asgari ücretin düşük olması takip etmekte. 18-24 yaş arası gençler ise, toplumun genelinden farklı olarak ilk sırada belirttiği yeterli iş alanı olmaması cevabının ardından, ikinci sırada asgari ücret düşük olduğu için işsizlik sorunu yaşandığı yönünde cevap vermiş. 

Türkiye’deki eğitim sorunundan en fazla rahatsız olan kesim, yine 18-24 yaş arası gençler oluyor. Diğer yaş gruplarından fazla olarak gençlerin yüzde 15’i ülkenin sorunları arasında eğitimi öncelikli olarak belirtiyor. 

Ekonomik yaşam standartlarına ilişkin beklentileri de ortaya koyan araştırmaya göre; halkımızın yüzde 33,9’u Türkiye’de yaşayan insanların ekonomik yaşam standartlarının 5 yıl içinde değişmeyeceğine inandıklarını ifade etmiş. Ekonominin daha iyiye gideceğine inanan bölge en yüksek oran yüzde 56.6 ile İç Anadolu olurken, Ege bölgesi %60,2 oranda ekonominin kötüye gideceği yönünde cevap vermiş. 

Öte yandan diğer bölgelerde Türkiye’nin en önemli sorunu terör iken, Ege Bölgesi'nde ekonomi yüzde 66,4 ile ülkenin en önemli sorunu olarak görülmüş. Bu araştırma gösteriyor ki; toplum kesimlerinin yaş, bölge, kent ve kırsal ayrımına göre sorunlara bakışı çok değişiyor. Yani her kesim kendi dünyasından sorunlara bakıyor ve bu da ciddi algı farklılığı yaratıyor. 

Sonuçları ne olursa olsun, toplumun önünde çok büyük sorunlar olduğu ortada. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar