Üvey evlat otomotiv

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Torbanın içinden çıkan yasalardan bir tanesi hurda indirimi oldu. Yasada yer alan düzenlemeye göre, vergisiz fiyatı 46 bin TL ve altı olan araçlar için teşvik 10 bin TL, vergisiz fiyatı 46 bin TL 80 bin TL arasında olan araçlar için 8 bin TL, vergisiz fiyatı 80 bin TL’nin üzerinde olan araçlar için 3 bin TL teşvik olacak.

Yani bakıldığı zaman bu teşvikte aslan payı, pazarda satılan giriş modelleri olacak. Lakin, bu araçların pazardan aslan payını aldığını söylemek güç. Konuya ilişkin uygulama yönetmeliği belli olmasa da tahminler pazarda yüzde 2-3’lük bir etki yaratacağını söylüyor.
Sistemin işlemesi adına otomobillerin hangi hurda merkezlerine nasıl bırakılacağı da ayrı bir detay ve mutlaka aydınlatılmalı.

Sonuçta, yıllardır beklenen bir sistem değişikliğinin yine istenilen etkiyi veremeyeceği bir uygulama ile karşı karşıya kaldık.

Peki, atılan taşın çok net olarak belli olduğu üzere ürkütülen kurbağaya değmeyeceği bir düzenleme neden yapıldı?

Çünkü devlet elindeki vergiden olmak istemiyor. Defalarca aksi kanıtlansa bile Ankara, nedense satış artışına paralel olarak kazanacağı vergiyi hedefleyerek risk almak istemiyor. Ama konu seçim olunca, akaryakıttaki vergiden vazgeçebiliyor.

Malumunuz, gerek dolardaki artış gerekse petrol fiyatlarının tüm dünyadaki yukarı yönlü hareketi nedeniyle, akaryakıt fiyatlarına gün aşırı zam geliyordu. Hatta, bu zamlar “bize küfür ediyorlar” gerekçesiyle açıklanmıyordu.

Bakıldı ki zamların etkileri enflasyonu uçururken, tüketiciler nezdinde de büyük sıkıntı yaratmaya başladı, vatandaşlar ciddi olarak söylenmeye başladı, fiyatlar vergi indirimi yoluyla sabitlendi. Benzin fiyatı 7 liraya dayanana kadar bu sabitleme neden yapılmadı sorusunun cevabının seçim olduğunu biliyoruz da peki seçim sonrası ne olacak sorusunun cevabını kim
Cevap basit. Kim kazanırsa kazansın, yakıttaki ÖTV yeniden eski haline gelecek ve akaryakıt zamları devam edecek.

Şimdi, bu kısa süreç içinde bile Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın deyimiyle, tüketici lehine bir eşel mobil uygulandı. O zaman bu sistem neden otomotiv için uygulanmıyor. Çünkü otomotiv lokomotiv sektör olsa bile maalesef üvey evlat gibi görülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018