Yeminli Mali Müşavir Tasdik Raporları’nın elektronik ortamda gönderilmesi

Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK
Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK VERGİNİN GÜNDEMİ akif.akarca@alfaymm.com

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 227’nci maddesinin birinci fıkrasının 3’üncü bendinde yer alan yetkiye dayanılarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanıp, 01/06/2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporlarının Elektronik Ortamda Gönderilmesi Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)” ile; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’na göre yeminli mali müşavirlik ruhsatı ve mührü almış ve yeminli mali müşavir odalarının çalışanlar listesine kayıtlı yeminli mali müşavirlerin, ilgili kanun ve mevzuat hükümleri ile 3568 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak düzenleyecekleri Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporları’nın, gelişen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanmak ve söz konusu raporların kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde idareye intikalini sağlamak amacıyla, elektronik ortamda internet vergi dairesi sistemi üzerinden gönderilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Uygulama usul ve esasları

Anılan düzenlemelere göre uygulama şöyle olacaktır:

- Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporları’ndan hangilerinin elektronik ortamda internet vergi dairesi sistemi üzerinden alınacağı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ayrıca duyurulacak ve bu duyuruda belirtilen tarihten itibaren söz konusu raporlar elektronik ortamda internet vergi dairesi sistemi üzerinden gönderilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca elektronik ortamda internet vergi dairesi sistemi üzerinden gönderileceği duyurulmayan Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporları’nın mevcut hükümler çerçevesinde kağıt ortamında verilmesine devam edilecektir.
- Raporlarını internet vergi dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda gönderecek olan yeminli mali müşavirlerin sistemi kullanmaya yönelik kullanıcı kodu ve şifre almak için bağlı bulundukları vergi daireleri veya interaktif vergi dairesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.
- Yeminli mali müşavirlerin daha önceden sözleşme ve bilgi formları ile elektronik beyanname gönderme amaçlı verilen kullanıcı kodu ve şifrelerinin olması halinde, yeni bir kullanıcı kodu ve şifre alınmayacak, mevcut bulunan kullanıcı kodu ve şifre anılan tebliğde öngörülen hususların yerine getirilmesinde de kullanılacaktır.

- Yeminli mali müşavirler, kullanıcı kodu ve şifre kullanarak https://www.gib.gov.tr/ adresinden internet vergi dairesi sistemine girerek Raporlarının elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin ilgili menü başlığını seçerek sisteme girecektir.

- Yeminli mali müşavirler tarafından, sistem üzerinde ilgili bölümlerin doldurulması, açıklamaların yapılması, rapor eklerinin belirtilmesi ve girilmesi şeklinde hazırlanan Rapor, kağıt ortamında olduğu gibi, ilgili mevzuatında belirtilen süre içerisinde elektronik imza ile imzalanarak ilgili vergi dairesine gönderilecektir. (Sistem üzerinden gönderilen raporların, süresinde düzenlenmiş sayılması için ilgili mevzuatta öngörülen sürenin son günü saat 23:59’dan önce sistem üzerinde e-imza ile imzalanarak gönderilmesi gerekmektedir.)

- Sistemde, rapora eklenmek üzere tüm ekleri gösteren ve zorunlu olarak doldurulması gereken bir “Ek Listesi” bölümü yer almaktadır. Bu bölümde ekin hangi şekilde (elektronik ya da vergi dairesine dilekçe ile) ibraz edildiği bilgisinin işaretlenmesi gerekmektedir. Ek listesinde yer alan ve yeminli mali müşavirin imzasını taşıyan belgeler ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından üretilen (beyanname, tahakkuk fişi ve benzeri) belgeler Rapora elektronik ortamda eklenecek ve diğer kişi veya kurumların imzasını ya da onayını taşıyan belgeler kağıt olarak ilgili vergi dairesine ibraz edilecektir. (Elektronik olarak eklenebilecek ekler toplamda 5 megabaytı aşamayacaktır. Bu nedenle sisteme yüklenen eklerin boyutunun bu limite göre ayarlanması gerekmektedir. Toplamda 5 megabaytlık limitin zorunlu olarak aşılması halinde ise, elektronik olarak eklenemeyen ekler de ilgili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilen raporun tarih ve sayısı belirtilmek suretiyle kağıt ortamında ibraz edilecektir.)

- Sistemden elektronik imzalı olarak gönderilen Raporların geçerlilik kazanması için, bu raporların ilgili mevzuatında belirtilen sürenin son gününe kadar ilgili vergi dairesine kâğıt olarak ibraz edilmesi gereken eklerinin de belirtilen bu süre içerisinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Sistem üzerinden hazırlanacak raporların dispozisyonları, bu raporların oluşturulması, kaydedilmesi ve gönderilmesi ile diğer kullanım şekillerine ilişkin standartlar, kurallar, usuller ve bu hususlarda yapılacak değişiklikler https://intvrg.gib.gov.tr/ adresi üzerinden yayımlanan teknik kılavuzlar ile duyurulacaktır.

- Sistem üzerinden gönderilen raporların ekinde, yeminli mali müşavirin bağlı olduğu meslek odasının çalışanlar listesine kayıtlı bulunduğunu gösterir “Faaliyet Belgesi”nin bulunması zorunludur. Bununla birlikte, faaliyet belgesi aslının raporun ekinde vergi dairesine gönderilmesinden itibaren üç ay içinde verilecek diğer raporlar için söz konusu faaliyet belgesinin fotokopisinin eklenmesi yeterlidir.

Öte yandan, büro çalışanlarının yeminli mali müşavirler tarafından sistemi kullanmak üzere “Alt Kullanıcı” olarak tanımlanması mümkündür. Ancak yeminli mali müşavirlerin tanımlayabileceği “Alt Kullanıcı”ların internet vergi dairesi sistemi üzerinden Başkanlığa bildirilmesi gerekmekte olup, bildirimi yapılmayan kişiler, “Alt Kullanıcı” olarak tanımlanamayacaktır. Tanımlanan bu “Alt Kullanıcı”ların da Rapora işlem tesis edebilmesi için kendilerine ait internet vergi dairesi şifresinin olması şart olup, tanımlanan bu kişilerin de kullanıcı kodu ve şifre alabilmek için ilgili vergi daireleri veya interaktif vergi dairesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Ancak, rapor üzerinde işlem yapma yetkisi bulunan “Alt Kullanıcı” tarafından raporların imzalanması mümkün bulunmayıp, bu Raporlar sadece yeminli mali müşavirin kendisi tarafından elektronik imza ile imzalanıp vergi dairesine gönderilebilecektir.

İnternet vergi dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda gönderilmesi uygun görülen raporlar:
1 Haziran 2019 tarihinden itibaren, yeminli mali müşavirlerin sadece Gelir veya Kurumlar Vergisi Beyannameleri'nin tasdiki (Tam Tasdik) kapsamında düzenlemiş oldukları raporlarını elektronik ortamda internet vergi dairesi sistemi üzerinden göndermeleri gerekmektedir. Ancak, 2019 yılında verilecek Gelir veya Kurumlar Vergisi Beyannamesi Tasdik Raporları için ihtiyarilik söz konusu olup, anılan raporlar bu Tebliğ çerçevesinde elektronik ortamda veya kağıt ortamında ihtiyari olarak gönderilebilecektir. 1/1/2020 tarihinden itibaren ise Gelir veya Kurumlar Vergisi Beyannamesi Tasdik Raporları zorunlu olarak sadece elektronik ortamda gönderilecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca internet vergi dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda gönderileceği duyurulana kadar, diğer raporların mevcut hükümler çerçevesinde kağıt ortamında verilmesine devam edilecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Aramalı vergi incelemesi 26 Eylül 2019