Yeni vergi düzenlemeleri ve “Konaklama Vergisi”

Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK
Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK VERGİNİN GÜNDEMİ akif.akarca@alfaymm.com

Bilindiği üzere, 24 Ekim 2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 2/2312 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile vergisel alanda aşağıda sayılan bazı düzenlemeler yapılması amaçlanmaktadır:

- Dijital hizmet vergisi ihdası ve buna bağlı esasların düzenlenmesi.

- Genel bütçe geliri olarak tahsil edilmek üzere, konaklama hizmeti ile bu hizmetle birlikte sunulan hizmetler üzerinden alınmak üzere konaklama vergisi ihdas edilmesi.

- Yüksek gelir gruplarından daha fazla vergi alınması (belirli bir tutarı aşan istisna kapsamındaki serbest meslek kazançları ile belirli bir tutarı aşan ücret gelirlerinin yıllık beyannameyle beyan edilmesinin sağlanması, Gelir Vergisi Tarifesi’ne 500.000 TL’yi aşan kısım için yeni oran eklenerek, aşan kısmın %40 oranında vergilendirilmesi gibi).

- Sporculara yönelik vergi düzenlemeleri yapılması (lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerdeki sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan stopaj oranının %15’ten %20’ye çıkartılması ve sporcuların elde ettikleri ücret gelirlerinin belli tutarı aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gibi).

- Spor hakemlerine yapılan ücret ödemeleriyle ilgili istisnanın kaldırılarak vergilendirilmesinin sağlanması.

- Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ve döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen gelirler üzerinden yapılacak vergi tevkifat nispetlerinin artırılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi.

- Kambiyo muameleleri vergisi oranın binde 1’den binde 2’ye çıkartılması ve ayrıca, Cumhurbaşkanı’na bu oranı 10 katına kadar artırma yetkisi verilmesi.

- İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda çalışanlara ulaşım amacıyla toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının verilmesi şeklinde sağlanan ve bir günlük ulaşım bedeli 1O Türk Lirası’nı aşmayan menfaatlerin gelir vergisinden istisna edilmesi.

- İşletmelerde kullanılan ya da serbest meslek erbaplarınca kullanılan binek otomobillerinin amortisman ve giderlerinde sınırlamalar getirilmesi.

- Avukatlara ait olan ve serbest meslek kazancına dahil edilmesi gereken, karşı tarafa yükletilen vekalet ücretleri üzerinden kimlerin tevkifat yapmak yükümlü olduğuna açıklık getirilmesi.

- Gayrimenkul devir işlemlerinde, gerçek bedel üzerinden beyan esasının pekiştirilmesi amacıyla, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenecek taşınmaz değerlerinin de esas alınması.

- Türkiye sınırları içinde bulunan ve emlak vergisine esas bina vergi değeri veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş değeri 5 milyon TL ve bu tutarı aşan mesken nitelikli taşınmazlardan 'Değerli Konut Vergisi' alınması.

- Uyumlu mükelleflerde vergi indirimi için aranan şartlarda kolaylaştırma yapılması.

- Vergi ziyaı cezalarında ilk defa işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim oranının % 50 olarak uygulanması.

Konaklama Vergisi

Yukarıda belirtilen düzenlemeler arasında yer alan “Konaklama Vergisi” ile ilgili düzenlemeler ise şöyledir:

6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’na eklenen hükümlerle; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetten yararlananlara sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, plaj, termal ve benzeri alanların kullanımı hizmetleri gibi diğer tüm hizmetlerin bedeli üzerinden “konaklama vergisi” alınması öngörülmektedir.

Verginin matrahı, geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte sunulan diğer tüm hizmetler karşılığında, katma değer vergisi hariç, her ne suretle olursa oldun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır.

Verginin mükellefi yukarıda sayılan hizmetleri verenlerdir. Verginin oranı ise %2’dir. Ancak, 31.12.2020 tarihine kadar vergi oranı %1 olarak uygulanacaktır.

Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilecektir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılmayacaktır. Öte yandan, bu vergi katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyecektir.

Hizmeti alanın yurt içi yerleşik veya yabancı turist olmasının vergilendirmeye etkisi olmayacaktır. Ancak, aşağıda sayılan hizmetler ise konaklama vergisinden istisna edilmekte olup, bu vergiye tabi olmayacaktır:

- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup bunlar tarafından işletilen misafirhane ve eğitim tesislerinde verilen hizmetler,

- Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler,

- Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler.
Vergilendirme dönemi faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemi olacaktır. Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar, katma değer vergisi bakımından bağlı olunan vergi dairesine beyan edilecek ve aynı süre içinde ödenecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Aramalı vergi incelemesi 26 Eylül 2019