'Yerli otomobil elektrikli olsun!..'

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

“Yerli otomobil elektrikli üretilsin. Biz oda olarak yerli otomobil yatırımının Kayseri’de yapılmasını istiyoruz. Çünkü Kayseri, hem havacılık ve savunma sanayii deneyimleri ile otomobil üretimine destek sağlayacak altyapı ve iş gücü birikimine, hem de elektrikli otomobilde ana maliyet unsuru olan ‘lityum iyon’ hücresini üretme yetisi olan firmalara sahip...” Bu sözler yerli otomobilin ‘elektrikli’ olması, yatırımının ise koşulların uygunluğu nedeniyle Kayseri’de yapılması isteğinde ısrarcı olduklarını yineleyen Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci’ye ait.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üretimi için sanayicilerden ‘sözünü’ istediği yerli otomobille ilgili beyanlar, ilk günlerdeki gibi olmasa da, üretim konusundaki görüş, öneri ve talepler uzun süre sektörün gündeminde kalacağa benziyor. Özellikle de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun sanayi sektörü adına Cumhurbaşkanına üretim ‘söz’ü vermesinden sonra... Kısacası, şimdilik rölantiye alınmış gibi de olsa, yerli otomobil üretimine ilişkin söylemler, gündemdeki yerini aynen koruyor.

Otomotiv, Kayserili girişimcinin düşlerini süsleyen bir sektör. Kayseri Serbest Bölge’de yabancı ortaklı altı yerli firma oto yedek parçası üretiyor. Bunlar, yönetimin sektöre yatırım yapanlara sunduğu avantajların ürünü. Serbest bölgede tahsise hazır 3.5 milyon metrekare alan yatırımcı bekliyor. Yani ucuz arsada tahsis tercihi dahil, tüm kolaylık ve avantajlar burada otomotive yatırım yapacaklar için…

OSB’ler de arayış içinde. Bölge yönetimleri otomotivde yatırım yapılabilmesi için yan sanayiin kaçınılmaz olduğuna inanıyor ve bu alanda teknoloji odaklı yatırımların önünü açmaya yönelik projeler geliştirmenin yollarını arıyorlar. Boş durmayanlar da var tabii...

Tıpkı sanayi odası gibi... Bakınız Başkan Büyüksimitçi, neler söylüyor yerli otomobil üretimi konusunda:

“Eğer biz otomobilde dünya markası olacaksak, bunun mutlaka elektrikli otomobil olması lazım. Bu nedenle Kayseri yerli otomobilin tamamen elektrikli araç olarak üretilmesi gerektiğinde ısrarcıdır. Yatırımın Kayseri’ye yapılması konusunda da ısrarcıyız. Zira ana maliyet unsuru olan bataryanın ‘lityum iyon’ hücresini Kayseri’de üretme yeteneğine sahip firmalar var. Yani üretilen elektrikli araçların yüzde 35 ila 50 oranındaki maliyetini batarya bileşenleri oluşturuyor. Ana faaliyet alanı pil ve batarya yönetim sistemleri olan firmalarımız bu ihtiyacı tamamen yerli üretimle karşılayabilecek teknik bilgi birikimine, yetişmiş insan kaynağına, altyapı ve yatırımlara sahip.”

Bu isteğe destek, elektronik cihazlardan telsiz ve kameralara piller bataryalar, ‘savaşan şahinler’den değişik tip ve büyüklükteki uçaklara varıncaya kadar enerji kaynakları üreten Aspilsan’dan geldi. Dilerseniz bir de Aspilsan Genel Müdürü Ferhat Özsoy’a kulak verelim;

Bakınız ne diyor:

“Biz elektrikli araçlar için batarya yönetim sistemi, enerji yönetim sistemi ve şarj istasyonları alanında altyapı hazırlıklarını tamamlayarak TÜBİTAK’a başvuru yaptık.

Bu coğrafyada yerli elektrikli otomobil yatırımının gelecek açısından stratejik ve kritik olduğu görülüyor. Aspilsan’ın ise batarya üretimindeki tecrübeleri, kuruluş vasıf ve misyonu, coğrafi konumlanması, şehir ekonomisi ve ülke sanayisine lokomotif olması açısından yerli otomobil üretimindeki en kritik component olan pil hücresi ve batarya üretiminde en uygun nokta olarak Kayseri’yi öne çıkaran bir unsur olacağı kanaatindeyiz.”

Bilmem, başka söze gerek var mı?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018