Yılın otomobilinde son viraj

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Türkiye’de faaliyet gösteren medya kuruluşlarında otomotiv alanında uzmanlaşan editör, yayıncı ve muhabirlerin kurduğu Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye’de Yılın Otomobil yarışmasında son viraja girildi. 

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan test gününün ardından 22 aday otomobilden son 7’ye kalanlar, OGD üyelerinin verdiği oylarla belli oldu. 

Firmaların üst düzey ve dernek üyelerinin yoğun katılımlarıyla gerçekleştirilen ve Intercity Park yani İstanbul Formula 1 Pisti’nde gerçekleştirilen test gününde, OGD üyeleri yaptıkları değerlendirmenin ardından finalistleri netleştirdi. 

Buna göre Audi A4, Skoda Superb, Fiat Egea, Opel Astra, Hyundai Tucson, Volvo XC90 ve Renault Talisman finale kaldı. 

Finalistler arasından yapılacak son oylama sonucunda kazanan otomobil 19 Nisan’da yapılacak törenle açıklanacak.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve büyük bir katılıma sahne olan bu etkinliğin önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek, sektörün en önemli organizasyonlarından bir tanesi olması hedefleniyor. 

Söz konusu etkinlik aynı zamanda sektör açısından bir moral kaynağı olarak da dikkat çekiyor. 

Moral kaynağı deyince, son zamanlarda özellikle baharın getirdiği pozitif enerjiden de olabilir ilk çeyrekteki sıkıntılı günlerin bir nebze de olsa geride kaldığı ya da en azından insanların geleceğe daha pozitif baktığını söyleyebiliriz. 

Gerçi bugün açıklanması beklenen pazara yönelik satış verileri bir tahmin yapmak için daha doğru olacaktır lakin özellikle terör anlamında bir sıkıntı yaşanmadığı taktirde önümüzdeki dönemde piyasalara baharın gelmesi de muhtemel. 

İyimser bir tahminden sonra yine iyimser bir haberle devam edelim. Türkiye ekonomisinin lokomotifi otomotiv, liderliğini sürdürdüğü mart ayında genel ihracat artışını katlamaya devam etti. Türkiye ihracatının yüzde 2,6 artış ile 11 milyar 466 milyon dolar olduğu mart ayında, otomotiv endüstrisi yüzde 16 artışla 2 milyar 47 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Endüstrinin Mayıs 2014’ten bu yana aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaştığına dikkat çeken Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye ihracatından da yüzde 18 pay aldıklarını söyledi. Sabuncu, “Artış özellikle ticari araçlarda yüzde 37’ye ulaştı. En büyük pazarımız Almanya’ya yönelik ihracat başarısında yan sanayi, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve çekiciler ihracat artışının yüzde 100’e varan oranlara ulaşması etkili oldu” dedi. 

Bu açıklamalar ve rakamlar en azından kapasite kullanımı açısından Türkiye’de bir sıkıntı yaşanmayacağına işaret ediyor. Kriz tellallığı yapmak istemesem de pazarın en azından sıkıştığı bir ortamda artan ihracat, özellikle üreticiler nezdinde önemli bir kurtarıcı konumunda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018