Yöneticilerinizde bu liderlik nitelikleri var mı?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Bir araştırma

Organizasyonların başarısında liderliğin önemi büyük. Acaba başarılı liderlerin en önemli nitelikleri nelerdir? McKensey Danışmanlık Şirketi de bunu merak etmiş ve bu konuda oldukça kapsamlı bir araştırma yapmış. Araştırmanın sonuçlarını yayın organı McKensey Quaterly’nin ocak sayısında yayınlamış. (Decoding leadership: What really matters).

Söz konusu araştırmada 20 liderlik niteliği seçilmiş. Dünya çapında 81 organizasyonda 189 bin kişi ile mülâkat yapılmış. Bu organizasyonlarda hangi liderlik davranışının ne kadar sıklıkla kullanıldığı sorulmuş. Sonra bu 81 şirket performansları McKensey’in “Organizasyonun Sağlığı Endeksi”ine (Organization Health Index) göre sıralanmış. Listenin üst çeyrek firmalardaki ile en alt çeyrek firmalardaki liderlik davranışları karşılaştırılmış. Bu analiz sonucu performans farkının %89’unu açıklayan 4 liderlik niteliği ortaya çıkmış. Aşağıda bu dört niteliği ve benim yorumlarımı bulacaksınız.

1-Problemleri etkin biçimde çözmek

Yönetici, bir karar vericidir. “Hangi sektöre girelim? Hangi şirketi alalım? Hangi hizmeti verelim? Hangi ürünü yapalım?” türü stratejik kararlardan, gün içinde ortaya çıkan “Bu çatışmayı nasıl çözerim?” türü kararlara kadar her türlü kararı verir. Ama kararı vermeden önce sorunu ortaya koymalı ve problemi çözmelidir. Problemi etkin biçimde çözebilmenin ilk adımı, ortada bir problem olduğunu fark edebilmektir. Yönetici, bir problem olduğunu fark edemezse, problem daha büyük bir problem haline gelebilir ve bu yükün altında ezilebilir. İkinci ve çok önemli adım, problemi doğru tanımlayabilmektir. Problemin teşhisini koyamayan, doğru tanımlayamayan, çözemez de. Üçüncü adım, mevcut kısıtları göz önüne alarak, konulan amaç çerçevesinde çözüm seçenekleri bulmaktır.

2- Sonuç odaklı olarak çalışmak

Liderlik, sadece vizyon geliştirmek, bunu çalışanlara iletmek ve hedefler koymak değildir. Lider, aynı zamanda konulan hedeflere varılması için uğraşan kişidir. Uzak görüşlü olmak, büyük hayaller kurmak, kişileri etkilemek, bu hayal peşinde koşmalarını sağlamak liderliğin olmazsa olmazıdır. Fakat hayatın gerçekleri içinde bu atılan adımların hedeflerine varması gerekir. Başarılı lider, işte bunları gerçekleştiren kişidir. Bu nedenle liderin, her attığı adımın, her atılan adımın konulan hedefe doğru olmasını sağlayan kişi olması, sonuç odaklı olması gerekir.

3-Farklı bakış açıları aramak

Her an değişen, her an yeni oyunların kurulduğu ve mevcutların bozulduğu bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir dünyaya hep aynı açıdan, alışılmış açıdan bakmak doğruyu getirmez. Böyle bir dünyada başarı olma için yöneticinin, organizasyonu etkileyen eğilimleri takip etmesi, olan değişimleri kavraması, performansı geliştirmek için çalışanları yeni fikirler üretmeye teşvik etmesi, neyin önemli neyin önemsiz olduğunu ayırt edebilmesi gerekir. Başarılı lider olaylara ön-yargısız, değişik açılardan bakabilmeli, analizlerini iyi yapmalı ve kararlarını buna göre vermelidir.

4-Çevresindekiler destek olmak

Lider, çevresindekileri etkileyen kimsedir. Etkilemek de bir gönül işidir. Lider ile onu izleyenler arasında bir gönül bağı oluşur. Bu bağı oluşturan lider onları anlar, duygularını hisseder. Canı gönülden onlarla ilgilenir ve karşılıklı güven oluşturur. Onlara ilham verir. Gerektiği zaman iç çatışmalara müdahale ederek organizasyonun düzgün ve verimli çalışmasını sağlar.

Sonuç

Organizasyonların başarısında liderler önemli köşe taşlarıdır. Dış dünyayı doğru algılayan, çevresel etkileri iyi analiz edebilen, buna göre geminin rotasını çizen liderdir. Çizilen rotaya uymayı sağlayan, geminin tayfalarını bu rotayı tutturmaları için koşturan, izleyen ve şevk içinde çalışmaları için coşturan yine liderdir. Yalnız en tepedeki değil, her seviyedeki yöneticiler güçlü liderlik nitelikleri taşımalıdır. 
Kendinizde ve organizasyonunuzdaki yöneticilerde yukarıda sayılan nitelikleri ne kadar görüyorsunuz?
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019