Balenin Bodrum mesaisi başlıyor

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün DenizBank’ın katkılarıyla gerçekleştireceği Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 19 Temmuz’da “Çalıkuşu” adlıgösteriyle açılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-014.jpg

Baleseverler, yaz sessizliğine gömülmeden önce, İstanbul Bale Festivali ve Yarışması’nda doya doya alkışlamıştı geçen ay sevilen gösterileri, bildiğiniz gibi. Sıradaysa, balenin Bodrum yolculuğunu var: Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün DenizBank’ın katkılarıyla gerçekleştireceği Bodrum Bale Festivali, zengin programıyla şu sıralar tatil planları yapanların rotasını Bodrum’a çevirtmeye aday... 

Bu yıl 12. kez düzenlenecek uluslararası festival, 19 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında Devlet Opera ve Balesi’nin çeşitli kentlerde sezon boyu en çok alkışlanan eserlerini bir araya getirmenin yanı sıra dünyadan toplulukları da Ege’nin yazın bütün renklerini kuşanmış yüzünde ağırlamaya hazırlanıyor. Ülkemizin ilk bale festivali olan etkinlik, elbette mekânıyla da öne çıkmakta. 

Ülkemizin en önemli turizm kentlerinden biri olan Bodrum'un kalesi; bu yıl 6 prodüksiyonun 9 temsiline ev sahipliği yapıyor. Misafirperverliğimizi gösterip önce yabancı konuklardan başlayacak olursak, festivalin bu yıl en merakla beklenen gösterisinden söz edebiliriz: Sanatseverlerin İspanya denildiğinde aklına gelen ilk isimlerden biri olan Carlos Saura'nın Flamenko Hoy Gösteri Topluluğu, bu yıl Bodrum'da konaklayacaklar arasında yer alıyor. Dünya çapında tanınan yönetmen, senarist, aktör ve yapımcı Saura'nın adını taşıyan topluluk, sanatçının dansla yaşamı ustalıkla harmanladığı “Flamenko Üçlemesi” adlı yapıtlarından birini, yönetmenliğini yaptığı ilk dans performansını sanatseverlere sunuluyor. Flamenko Hoy, Rafael Estevez ve Nani Panos'un koreografileriyle güç ve enerji dolu bir çalışma... Klasik balecilere de hemen müjdemizi verelim: Moskova Akademik Klasik Bale Tiyatrosu da Bale Festivali'nin misafirlerinden. Kapanış için Bodrum'a gelecek olan topluluk, Natalia Kasatkina ve Vladimir Vasilyov'un kurduğu, Rusya'nın en önemli üç dans grubundan biri. Bodrum'a getirdikleri gösteriyse sadece dansseverleri değil, edebiyatseverleri de heyecanlandıran bir yapıt: Dumas Fils imzalı klasik “Kamelyalı Kadın.” 

Yerli toplulukların gösterilerine hızlıca göz atacak olursak; açılışta Mersin’den gelen “Çalıkuşu”nu izliyoruz. İstanbul Devlet Opera Balesi, Turgay Erdener ve Beyhan Murphy imzalarını taşıyan “Afife” ile seyircileri tiyatro tarihiminde hüzünlü bir yolculuğa çıkarıyor. Koreografisi Mehmet Balkan’a ait olan “Kerbelâ”, bale sahnesine tarihi taşıyan bir başka görkemli gösteri. Tango seviyorsanız da adresiniz belli: Ankara Devlet Opera Balesi yapımı “Tango’s.” 

Özetle hem Bodrumlular'ı, hem bu güzeller güzeli diyarı ziyaret eden sanatseverleri baleyle yoğrulmuş, keyifl i geceler bekliyor. Gösterilere www.bodrumballetfestival.gov.tr sitesinden bilet alabilirsiniz.

“Çalıkuşu”nun hikâyesi bu kez parmak uçlarında 
Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu” romanını bilmeyenimiz yoktur. Hani romanı okumamış olsak bile, "bilmemek" pek mümkün değil; sinemaya, hatta televizyona en fazla uyarlanan romanlarımızdan biri bu, çünkü. Peki, Feride’yle Kâmran’ın öyküsünü bir de parmak uçlarında izlemek istemez misiniz? Merih Çimenciler’in uyarladığı “Çalıkuşu” balesi, Mersin’de yıllardır kapalı gişe oynuyor ve işte bu sene de festivalin programında. Türk Sanat Müziği ile icra edilen bale, 90 kişilik bir kadroyu sahnede buluşturuyor. Kostüm, dekor ve ışıkları Alexandre Vassiliev’e, müzik derlemeleri Erkan Yüksel’e ait olan eserin bir güzel tarafı da romana mümkün olduğunca sadık kalması. Malum, özellikle son televizyon dizisi, bu açıdan romanın hayranlarını bir hayli hayalkırıklığına uğratmıştı. Bodrum Kalesi’nde 19 ve 20 Temmuz akşamları saat 21.45’ten itibaren izlenebilecek olan “Çalıkuşu”nda Feride’yi Büşra Ay, Kâmran’ı Ender Üçdemir canlandırırken, diğer rollerde; Özlem Şenormanlılar, Ozan Demirbaş, Serbülent Biçer, Iraklı Bakhtadze, Hasan Akyol, Berna Turhan İleri, Başak Özenç, Beatrice Parma, Meltem Baydar, Tutku Barın Tümen, Tarkan Günal, Ketevan Chkhikvadze ve Blade Özlem dans ediyor.

Neler seyredeceğiz? 
19 ve 20 Temmuz: Festivalin açılış gösterisi,“Çalıkuşu.” 
23 Temmuz: Flamenco Hoy günü. Carlos Saura sevenler, İspanyol topluluğun enerji dolu gösterisini merakla bekliyor. 
26 Temmuz: İstanbul DOB, sahneye çıkan ilk kadın oyuncumuz olan Afife Jale’nin öyküsünü parmak uçlarına taşıyan “Afife”yle festivale katılıyor. 
29 ve 30 Temmuz: Sıra İzmir DOB'da. Topluluk Bodrum’a “Kerbelâ”yı getiriyor. 
2 Ağustos: Festivalde klasik balenin yanı sıra farklı dans türlerine de selam yollayan gösteriler var, “Tango’s” gibi. 
5 ve 6 Ağustos: Kapanışta “Kamelyalı Kadın”ı izliyoruz.