Hitchcocksuz Hitchcock

Gerilim sinemasının klişeler yaratan ismi Alfred Hitchcock’un hayatından küçük bir kesit sunan ‘Hitchcock’ vizyona giriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

1-169.jpgdunya.com - Çektiği filmlerle hem yaşadığı döneme hem de sinema tarihine damga vuran büyük yönetmen Alfred Hitchcock, uzun yıllar önce hayatını kaybetmesine rağmen seyirci tarafından unutulmadı. Sapık, Ölüm Korkusu, Arka Pencere, Kuşlar gibi filmlerle hem gerilim türüne hem de sinema sanatına yenilikler getiren Hitchcock, klişeleri yaratan isimlerden oldu. 60 yıl önce vizyona çıkmış filmlerine hala daha göndermeler yapılan yönetmenin bu zamana kadar eli yüzü düzgün bir biyografisi çekilmemişti.

Bu hafta seyirciyle buluşacak 'Hitchcock' da biyografi boşluğunu doldurmuyor. Hitchcock'un başyapıtı Sapık'ın (Psycho) çekildiği bir kaç aylık süreci anlatan film, sinemadan ziyade yönetmenin karısıyla olan ilişkisine odaklanarak herhangi bir filme dönüşüyor. Dolayısıyla fazla Hitchcock içermeyen ‘Hitchcock’, yönetmenin hayranları için hayal kırıklığı anlamına gelebilir.

2-161.jpg

Hitchcock kendi ismi altında eziliyor

'Hitchcock', Hitchcock'tan bağımsız düşünüldüğünde kendi halinde, naif bir film. Büyük ustanın isminin yarattığı beklenti ise bu ‘kendi halindelik’in basitlik olarak algılanmasına neden oluyor. 98 dakikalık süresi boyunca hafif temposunu koruyan film, karı-koca arasında yaratılmaya çalışılan romantik gerilimde pek başarılı olamasa da izleyici kendinde tutuyor.

4-110.jpg

Başrolü kaptırmak

Hitchcock’un meşhur sarışın tutkusuna ve yüksek egosuna 30 yıl boyunca tahammül eden, yeri geldiğinden yönetmen koltuğuna oturan Alma (Helen Mirren) , Anthony Hopkins’in canlandırdığı Alfred Hitchcock’a  göre daha belirgin bir karakter olarak çiziliyor. Hollywood’un dev isimlerinden  Mirren, ustalıkla canlandırdığı Alma karakteri  ile filmin başrolünü ağır makyaj altındaki Hopkins’ten incelikle çalıyor.  Scarlett Johansson ise her zamanki gibi oynuyor: Olmuş ama yine de bir şeyler eksik.

3-142.jpg

Oradan bir Hitchcock çek

Yönetmen Sacha Gervasi ilk uzun metrajlı denemesi ile geleceğe dair fazla umut vermiyor. Ne çekim tekniği ne de hikaye anlatımı ile kaydadeğer bir fark yaratamıyor. Yeni olmasına rağmen ‘macera aramayan’ yönetmen, filmde de yer yer gönderme yapılan Hollywood muhafazakarlığının kurbanı olmuş gibi görünüyor. Kuralına uygun ilerleyen,  gözle görülür bir eksisi olmayan, konuşulacak bir fark da sunmayan Hitchcock, bu haliyle tam olarak yapım şirketinin ısmarladığı bir film havası veriyor.

5-075.jpg

Filmin Künyesi

Hitchcock 
Orijinal İsim: Hitchcock 
Yapım: 2012- ABD
Tür:  Dram, Biyografi
Süre: 1:38
Yönetmen: Sacha Gervasi
Senaryo: John J. McLaughlin
Oyuncular: 
Anthony Hopkins
Helen Mirren
Scarlett Johansson
Danny Huston

dunya.com puanı :

6-062.jpg
 

Bu konularda ilginizi çekebilir