Onun için günlük 600 kuzu kesiliyor
Kış turizmi, cağ kebabı tüketimini de artırıyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ERZURUM - Erzurum'un vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve çeşitli baharatlarla hazırlanan cağ kebabı, soğuk hava nedeniyle turizme de bağlı olarak kışın daha fazla tüketiliyor.
Kentteki popülerliğini her daim koruyan ve kente gelen turistlerin de damaklarında lezzet bırakan cağ kebabı, kışın da sofraları süslüyor.
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, AA muhabirine yaptığı, cağ kebabının bölgenin özel ürünlerinden biri olduğunu belirterek, Türkiye genelinde marka olan bir lezzet olduğunu söyledi.
Cağ kebabının coğrafi işaretinin Oltu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alındığını anımsatan Hınıslıoğlu, "Cağ kebabı için Erzurum genelinde günlük 600 civarında kuzu kesiliyor. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Şehrin ekonomisini ayakta tutabilecek bir rakam" dedi.
Tescilli lezzeti turistlerin de severek tükettiğini anlatan Hınıslıoğlu, şunları kaydetti:
"Kış turizmine bağlı olarak kente gelen turist sayısında kışın artış oluyor. Diğer turizm sektörleri için de kentimize misafirlerimiz geliyor. Turizme bağlı olarak cağ kebabı kışın daha fazla tüketiliyor. Tabii yazın da tüketimi var ama kışın daha fazla. Yazın özellikle pikniklerde sık tüketiliyor."
"Cağ kebabının lezzeti insanları ısıtıyor"
Cağın lezzetinin etinden geldiğini vurgulayan Hınıslıoğlu, "Lezzeti, etin içerisinde bulunan katkıdan geliyor. Önemli olan bu bölgedeki, dağlardaki, meralardaki kekik otlarını yiyen hayvanların lezzetini tadabilmektir. O lezzeti aldığınız zaman mutlaka et de lezzetli olur cağ kebabı da" diye konuştu.
Restoran işletmecisi Muammer Tanhaş da cağ kebabının lezzetinin etinde saklı olduğunu ifade ederek, Erzurum'da 2 bin rakımda otlayan kuzuların etinin kebaba ayrı bir lezzet kattığını söyledi.
Bölgedeki küçükbaş hayvanların etinin tadının, diğer bölgelere göre daha lezzetli olduğunu savunan Tanhaş, "Yani cağ kebabı Ankara'da, İstanbul'da aslında her tarafta var, ama bizim burada yapılan cağ kebabının lezzeti çok farklı" ifadelerini kullandı.
Tanhaş, şöyle devam etti:
"Kışın cağ kebabı, havalar soğuk olduğu için etin kalorisi de yüksek, kebap da lezzetli tabii daha çok tüketiliyor. Cağ kebabının lezzeti insanları ısıtıyor. Kışın Palandöken'e gelen misafirler cağ yemeden gitmiyor. Hatta Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerden sırf cağ kebabı yemek için Erzurum'a geliyorlar."
"Ünlüler de bu lezzeti çok seviyor"
Cağ kebabı etinin özel olarak hazırlandığını ifade eden Tanhaş, "Koyun kesilir, karkas et bir gün bekletilir. Et kemiklerden ayıklanır ve sinileri tek tek alınır. Soğan, yoğurt ve karabiberle terbiye edilir. Terbiyeli et üç gün dinlendirildikten sonra şişe dizilerek, odun kömüründe pişirilir" dedi.
Başka bir restoran işletmecisi Cabbar Erdoğan ise kışın da yazın da cağ kebabının sık tüketildiğini belirterek, kış mevsiminde özellikle turistlere yönelik otellerde cağ kebabı yaptıklarını söyledi.
Cağ kebabını herkesin tüketebildiğini anlatan Erdoğan, konuşmasını söyle sürdürdü:
"Erzurum'un iklimi çok soğuk. Cağ kebabı yedikçe güçleniyorsunuz. Çünkü hastalık falan geçirmiyor, gripten koruyor. Farklı ülkelerden gelen misafirlerin cağ kebabına büyük ilgisi var. Çok merak ediyorlar ve bu lezzeti tatmadan dönmüyorlar. Dünyaca bir marka oldu. Ünlüler de bu lezzeti çok seviyor."