Opera Festivali’ni “Yusuf ile Züleyha” açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından bugün başlayacağı duyurulan 6. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, ilk temsilin açıkhavada planlanması nedeniyle ertelendi. Festivalin ilk iki temsili olan “Saraydan Kız Kaçırma” operası, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi'nde yorumlanacaktı. Temsiller olumsuz hava koşullarından dolayı ileri bir tarihe ertelendi. Festivalin açılışı ise 11 Haziran’da Kadıköy Süreyya Opera sahnelenecek “Yusuf ile Züleyha” operası ile yapılacak. 

2010 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 6. yılında da Türk ve dünya operalarından örneklerin yer aldığı bir programla sanatseverlerin huzurunda olacak. “Saraydan Kız Kaçırma” operası ise 15- 16 Haziran’da yine Arkeoloji Müzeleri Bahçesinde sahnelenecek. “Saraydan Kız Kaçırma”nın ertelenmesiyle açılış gösterisi olan “Yusuf ile Züleyha” operası İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin yapımı olarak festivalde yerini alacak. Bestesi Okan Demiriş’e, librettosu Nezihe Araz’a ait eser; 11-12 Haziran akşamları, Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde sahnelenecek. Yusuf’un acı dolu yaşamı ile Züleyha’nın Yusuf’a olan sevgisini konu alan eseri Aytaç Manizade sahneye koydu. 

Eserde olaylar şöyle gelişiyor: 
Kıskanç kardeşleri Yusuf’u bir kuyuya atar ve babalarına onu kurtların yediğini söyleyerek kanlı gömleğini getirirler. Yusuf’u ise oradan geçen kervanın adamları kuyudan kurtarır, Mısır Aziz’ine köle olarak çalıştırılmak üzere satarlar. Aziz’in karısı Züleyha, Yusuf’a âşık olur. Yusuf ise efendisine asla ihanet edemeyeceğini söyleyerek Züleyha’yı her defasında reddeder. Mısır Aziz’inin bu aşkı öğrenmesi sonucu Yusuf zindana, Züleyha ise çöllere atılır.