Ünlü Hollywood yapımcısının gözü Türkiye'de

Sahara, Ani Ölüm, Ölüm Emri gibi birçok başarılı yapıta imza atan ve 2004'te yapımcısı olduğu Ray filmi 6 dalda Oscar'a aday gösterilen Howard Baldwin'in, gündeminde Türkiye var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TORONTO -  Birçok başarılı Hollywood filmine imza atan ünlü yapımcı Howard Baldwin, elindeki birçok projeyi Türkiye'de çekmek istediğini söyledi. 

Toronto Uluslararası Film Festivali için Kanada'ya gelen Howard Baldwin ve eşi Karen Dianne Baldwin,  Türkiye planlarını anlattı. 

Seyircinin artık filmlerde, Hollywood stüdyolarında tasarlanmış sahnelerden ziyade, olaylara konu olan gerçek mekanlardaki çekimleri görmek istediğini söyleyen Howard Baldwin, "Her şeyden önce Türkiye, inanılmaz şekilde harika ve harika manzaralarıyla muhteşem bir ülke. Türkiye, bir yönetmenin aradığı her şeyi bulabileceği bir ülke. Ayrıca bizler film çektiğimiz yerlerde, bize ve ekibimize dostça davranılmasına da önem veririz. Şu ana kadar da Türkiye ve Türk insanı için bu konuda çok güzel anlatımlara şahit olduk. Bunu keşfedebilmek için orada bir film çekmeyi çok istiyorum" dedi. 

Türkiye'de gerçekleştirecekleri çalışmaların, yeni yeteneklerin keşfine ve sinema sektöründeki herkese, hem para hem de tecrübe kazandıracağını ifade eden Baldwin, "Çekeceğimiz filmlere, Türkiye'den yatırımcıların ortak olmaları da mümkün. Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığımız birkaç projemiz var. Bunlardan birisi Mash isimli televizyon dizisi gibi bir dizi film çekmek" diye konuştu. 

 "Sahara için ülke ülke gezdik" 

  Howard Baldwin, 2005 yılında çektiği 150 milyon dolar bütçeli Sahara filmi için ülke ülke gezdiklerini belirtti. 

Baldwin, "Bu filmi çekmek için başta Fas olmak üzere her yere gittik. Sadece Fas'ta 14 hafta kaldık. Sonra İspanya'ya gittik, ardından Londra'ya döndük. Sonra tekrar İspanya'ya geldik. 150 milyon dolar bütçeli bir filmdi. Bu filmi başka hiçbir yere gitmeden Türkiye'de çekebilirdik. Çünkü gereken her doğal mekan Türkiye'de var" dedi. 

"Otantizm artık herşey" 

Film seyircisinin, artık otantik filmlere büyük önem verdiğini belirten Baldwin, "Mesela Argo çok otantik bir filmdi. Başarı sağlanan birçok film artık Holywood'da çekilmiyor, televizyon şovlarının dışında. Otantik mekanlara gitmek ve yenilerini keşfetmek gerekiyor. Yıllar önce Türkiye'de olan bir olayı, daha önce başka bir mekanda çekebiliyorduk. Ama artık yapımcılar, gerçekte olayın olduğu yere gidiyorlar. Çünkü filmde gösterilen sahnenin gerçekliği, mekanın otantikliği ve gerçekliği ile mümkün. İnsanları filmde kandırmak artık çok zor. Filmi izledikten sonra seyirciye 'ben oradaydım, Türkiye'de Türk insanı ile birlikteydim' dedirtebilmek lazım" şeklinde konuştu. 

  "Toronto, Oscar alan birçok filmin ilk gösterildiği yer" 

Sinema dünyasının en önemli organizasyonlarından biri haline gelen ve bu yıl 39'uncusu düzenlenen Toronto Uluslararası Film Festivali'ni (TİFF) de değerlendiren Howard Baldwin, "Bu festival artık en büyük film festivallerinden birisi. Ayrıca, buraya bir filmle gelebildiysen ve festival programına kabul edildiysen, bu film sektöründe önemli bir yere geldiğinin işareti olarak alınıyor" ifadelerini kullandı. 

Festivaldeki favori filmin hangisi sorusunu cevaplayan Baldwin, "Burada benim de kısa film olarak çektiğim ve Kaptan Amerika'nın yıldızı Chirs Evans'ın oynadığı Before We Go isimli filmim var. Bütün oyların kendi filimime gelmesini isterim ama daha birçok kaliteli film de var. Denzel Washington'ın oynadığı Equalizer favori olabilir. TİFF'e gelen filmlerin hepsi için Oscar'a aday olabilme potansiyeli var. Yönettiğim ve 6 dalda Oscara aday gösterilen Jamie Fox'ın oynadığı Ray filminin ilk gösterimi burada olmuştu ve sonrasında 2 Oscar kazanmıştı. Bu şekilde Oscar alan birçok filmin ilk gösterildiği yer burasıydı. Aralık ayında şu an burada yarışan birçok filmin Oscar aldığını göreceğiz. Bu yüzden bu festival için Oscar'ın habercisi deniliyor" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir