Yaz, cazla daha güzel

Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali kapsamında bu akşam, Kübalı caz piyanisti Roberto Fonseca ve şarkıcı Fatoumata Diawara, müzikseverlere ritmik bir Afro-Latin akşamı vadediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali, hafta boyunca bizden ve dünyadan sevilen caz yorumcularını dinleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. 

Festival kapsamında bu akşam; Buena Vista Social Club ile dünyayı turlayan caz piyanisti Roberto Fonseca ve 2013 Glastonbury performansıyla beğeni toplayan Malili Fatoumata Diawara aynı sahnede buluşuyor. Feriye Lokantası’ndaki konser saat 21.45’ten itibaren dinlenebiliyor. Buena Vista Social Club ile tüm dünyada müzikseverlerle buluşan Kübalı caz piyanisti Roberto Fonseca ve şarkıcı Fatoumata Diawara, İstanbullu festival takipçilerine sıcak ve ritmik bir Afro-Latin akşamı vadediyorlar. 

Piyano çalmaya 8 yaşında başlayan Roberto Fonseca, ilk önemli performansını 15 yaşındayken Havana Uluslararası Caz Festivali’nde sergiledi. 2001 yılında İbrahim Ferrer’in orkestrasına katılan Fonseca, tüm dünyada 400’den fazla performans gerçekleştirerek Ruben Gonzalez, Cachaito, Guajiro Mirabal gibi pek çok ünlü isimle aynı projede yer aldı. Fatoumata Diawara ise “La Genese” (1999) ve “Sia, le reve du python” (2001) filmleriyle adını duyurduktan sonra dünyaca ünlü sokak tiyatrosu Royal de Luxe ile birlikte “Kirikou et Karaba” müzikalinde rol aldı. Müzisyen ve dansçı Diawara, perküsyon, gitar ve vokalini birleştirdiği ilk albümü “Fatau ve Kanou”- yu 2011 yılında yayımladı. Sanatçı, 2013 yılında Glastonbury festivalindeki performansıyla hayran kitlesini genişletti. 

22. İstanbul Caz Festivali, 15’i aşkın farklı mekânda 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçı ile 35’in üzerinde konser sunduğu programıyla 15 Temmuz’a kadar devam ediyor. Gelenekselleşen konser mekânlarının yanı sıra festival, müziği tüm kente yayarak takipçilerini şehrin farklı köşelerinde buluşturmayı da hedefl iyor. Bu yıl festival kapsamında ilk kez düzenlenecek “Gece Gezmesi” etkinliği, müzik şenliği ruhunu Kadıköy haritasına taşıyor. Bugün Kadıköy, Moda ve Yeldeğirmeni rotasında yer alan çeşitli konser mekânlarında, civar müzisyenlerin ev stüdyolarında ve atölyelerde, “Gece Gezmesi” kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu etkinlikler, Türkiye’den alternatif/ bağımsız müzisyenler ve cazın genç temsilcilerinin katılımıyla düzenleniyor. 2015 Nardis Genç Caz Vokal Yarışması birincisi Su İdil’in de katılımcılar arasında yer aldığı programı www.iksv.org sitesinden öğrenilebilir.

Yarın: İstanbul Caz Festivali kapsamında 2006 yılından bu yana Türk müziği ile benzer kaynaklardan beslenen dünyaca ünlü sanatçıları, ülkemizden usta isimlerle yeni ve özgün üretimler sergilemek üzere bir araya getiren “Ustalarla Buluşmalar” konserleri bu yıl yine özel bir projeyle devam ediyor. İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi’nde yarın akşam gerçekleştirilecek “Ustalarla Buluşmalar” konserinde İranlı sanatçı Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve vurmalı çalgılar ustası Fahrettin Yarkın birlikte sahne alıyorlar. 

10 Temmuz Cuma: Yaratıcı ve eğlenceli yorumlarıyla tanınan avangard-caz üçlüsü The Bad Plus, günümüzün en karizmatik saksofon virtüözlerinden biri sayılan Joshua Redman ile festival sahnesinde güçlerini birleştiriyor. Enka Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu’nda 10 Temmuz Cuma akşamı gerçekleştirilecek konserden önce, Avrupa cazının parlayan yıldızlarından Fransız akordeon sanatçısı Vincent Peirani, beşlisiyle birlikte müzikseverlerle buluşuyor. 

11 Temmuz Cumartesi: Bugüne kadar 200 bin kayıtta yapımcı ya da müzisyen olarak yer alan, reggae müziğin en önemli bas ve davul ikililerinden Sly & Robbie, Norveçli usta caz trompetçisi Nils Petter Molvaær ile sıra dışı bir konser için festivalde buluşuyor. Jamaika’nın groove ustaları ve dünyanın en iyi davul-bas ikililerinden, Grammy ödüllü davulcu Sly Dunbar ve basçı Robbie Shakespeare; Grace Jones’dan Mick Jagger’e birçok uluslararası yıldızla çalışmaları ve yer aldıkları her projeye kendi groove anlayışlarını katmalarıyla tanınıyor. Norveç’in elektro caz alanındaki en önemli isimlerinden Nils Petter Molvær’le birlikte sahnede olacak ekibe, gitarda Eivind Aarset ve Vladislav Delay eşlik ediyor. Sadece 2015 yazına özel olarak tasarlanan bu projede müzisyenler ilk defa aynı sahnedeler ve cazdan dub’a, elektronik müzikten dünya müziğine izleyenleri keyifl i bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyorlar. KüçükÇiftlik Park’ta 11 Temmuz Cumartesi akşamı düzenlenecek konserden önce Korhan Futacı ve Kara Orkestra sahne alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir