87 yıllık Köy Kanunu değişiyor

Köy Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile muhtarlara yılda 30 gün yıllık izin hakkı geliyor, maaşları da artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de uygulanan 87 yıllık Köy Kanunu değiştiriliyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün hazırladığı taslakta, muhtarların ekonomik ve sosyal durumlarında iyileştirmeler yer alıyor. Muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilirken, maaşlar da nüfusa göre kademeli olarak düzenlenecek.

Hükümet, 1924 tarihli Köy Kanunu'nu yenilemek için kolları sıvadı. Türkiye genelinde 52 bin köy ve mahalle muhtarının yanı sıra köylerde yaşayan vatandaşları yakından ilgilendiren kanun tasarısı taslağında, 87 yıllık Köy Kanunu'nda önemli değişiklikler yer alıyor.

İçişleri Bakanlığı hukukçularının hazırladığı taslağa göre, muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilecek. ''İhtiyar heyeti'' kavramı da yerini ''Köy Meclisi''ne bırakacak. Muhtarlar, izinde oldukları süre için yerine vekalet edecek kişiyi Köy Meclisi'nden seçecek.

Düzenleme ayrıca, köylerde ihtiyaç halinde mimar, mühendis, veteriner, teknisyen, tekniker ve işçi, istihdamına imkan sağlıyor. Köylerde görev yapacak personele ödenecek ücretin üst sınırı da aynı yasada hükme bağlanırken, köyün yıllık toplam personel giderlerine de sınırlama getiriliyor.

Köy Kanunu değişikliğiyle, köylerde yapılaşmaya da çekidüzen getiriliyor. Yapılaşma için il özel idaresi ve kaymakamlığın onayı şartı getirilirken, bina yüksekliği de 12,5metre, kat yüksekliği 4 olarak belirlendi.

Nüfusa göre maaş

Kanunun değiştirilmesiyle köyler nüfuslarına göre sınıflandırılacak ve 3 gruba ayrılacak.

Nüfusu bin 500'den yukarı köyler birinci grup, nüfusu 250'den bin 500'e kadar olan köyler ikinci grup, nüfusu 250'ye kadar olan köyler üçüncü grubu oluşturacak. Birinci grup köylerde muhtarların 2012 Ocak memur maaş artışına göre yaklaşık 850, ikinci grup köylerde 620, üçüncü grup köylerde ise 420 TL civarında maaş alması öngörülüyor. Şehir ve kasabadaki mahalle muhtarlarının maaşı ise üçüncü grup muhtar maaşına denk olacak.

Muhtarlarının sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanacak. Emekli maaşı alan muhtarların maaşlarında muhtarlık maaşı almaları gerekçe gösterilerek kesinti yapılmayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir