Başmüdürlerin unvan değişikliğine veto

Anayasa Mahkemesi, Başmüdürlerin Kanun Hükmünde Kararnameyle gümrük müşavirliği kadrolarına atanmalarını Anayasa'ya aykırı buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Anayasa Mahkemesi, Başmüdürlerin Kanun Hükmünde Kararnameyle gümrük müşavirliği kadrolarına atanmalarını Anayasa'ya aykırı buldu.

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü olarak görev yapan memurlar 485 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 5456 sayılı Kanunla eklenen Geçici 10. madde uyarınca Gümrük Müşavirliği görevine atandı. Kararın iptali için Danıştay 5. Dairesi'ne dava açıldı.

Danıştay da "Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilen Gümrük Başmüdürü ve Gümrük Muhafaza Başmüdürlerinden halen memuriyet görevi devam edenler, bu maddeyle ihdas edilen listede yer alan Müsteşarlık Müşaviri kadrolarına atanmış sayılırlar" ibaresinin yer aldığı maddeyi Anayasa Mahkemesi'nin gündemine taşıdı.

Davanın ilk incelemesini yapan mahkeme başvuruyu kabul ederek esas incelemesinde iptal kararı verdi. Kararının gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Mahkeme, 2.7.1993 günlü, 485 sayılı Gümrük Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye 9 Şubat 2006 günlü, 5456 sayılı Yasa'nın 1. maddesiyle eklenen Geçici 10. maddenin ikinci fıkrasının birinci tümcesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

Kararın gerekçesinde, 22 Temmuz 2003 günlü, Bakanlar Kurulu Kararı ile Gümrük Müsteşarlığı taşra teşkilatında yer alan Gümrükler Başmüdürlükleri ile Gümrükler Muhafaza Başmüdürlüklerinin kaldırıldığı ve bunların yerine Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerinin kurulmasının kararlaştırıldığı anımsatıldı.

Dava açma hakkı bulunmuyor

Gerekçede, 1 Eylül 2003 günlü, Bakanlar Kurulu kararıyla Gümrük Müsteşarlığının taşra teşkilatında yer alan kadroların sınıf, unvan ve derecelerinde değişiklik yapıldığını ve mevcut 18 adet Gümrükler Başmüdürü ve 18 adet Gümrükler Muhafaza Başmüdürü kadrosunun iptal edildiğini, 18 adet Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü kadrosunun ihdas edildiğine dikkat çekildi.

Başmüdür olarak görev yapanların durumlarının kariyer ve liyakat ilkeleri ile kadro dereceleri gözetilip değerlendirilerek atanmalarına olanak verecek şekilde yasal düzenleme yapılması gerektiğinin belirtildiği gerekçede, "Başmüdür kadrosuna atananların bu görevlerini sürdürmelerini önleyecek şekilde Müsteşarlık Müşaviri kadrolarına atanmalarının, yasanın zorunlu bir sonucunu oluşturması ve yasa kuralına karşı ilgililerin dava açma haklarının bulunmaması, hak arama özgürlüğünün kullanılabilmesine engel oluşturmakta ve kişilerin hukuk güvenliğini ihlal etmektedir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir