CHP ve MHP Milletvekilleri komisyonu terketti
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, "esas komisyon" olarak, Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısını görüşmeye başladı.
ANKARA - CHP ve MHP'li milletvekilleri, kat irtifakı kurulmuş yapılarda, kat mülkiyetine geçilmesini kolaylaştıran kanun tasarısının görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonunu terketti.
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, "esas komisyon" olarak, Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısını görüşmeye başladı.
Tasarıyı komisyona sunan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, 2007'de yapılan değişiklikle kat irtifakından kat mülkiyetine geçme zorunluluğu ve geçmeyenlere de 1000 TL para cezası verilmesi zorunluluğu getirildiğini söyledi.
Konutların kat irtifakından kat mülkiyetine 2 yıl içinde geçmesi zorunluluğu bulunduğunu belirten Yamaç, yeni düzenlemenin ise kat irtifakından kat mülkiyetine geçişteki bürokratik fazlalıkları azalttığını kaydetti.
"10 kişilik bir apartmanda bir kişi bile istemezse kat mülkiyetine geçilemiyordu, şimdi ise geçilecek" diyen Yamaç, kat mülkiyetine geçmeyenlere verilecek olan 1000 TL para cezasının da kaldırıldığını ifade etti.
Müzakareler devam ederken toplantıya katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de düzenlemeyle kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin çok basit ve pratik hale getirildiğini söyledi.
Türkiye Noterler Birliği temsilcisi Hakkı Dinç ise tasarıyla, kat mülkiyetinin kurulmasında istenen belgelerden, "noter tasdikli belgenin" çıkarılmasını eleştirdi. Dinç, ileride oluşabilecek ihtilafların önüne geçmek amacıyla, geçişin noterce onaylanması şartının tasarıda kalması gerektiğini belirtti.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de tasarıyı eleştirerek, kat irtifakından kat mülkiyetine geçişe ilişkin düzenlemenin 1,5 yıl önce komisyonda görüşülerek kabul edildiğini ifade ederek, "1,5 yılda ne değişti? Lütfen tasarıları hazırlarken daha dikkatli olalım ve kısa bir süre sonra değişiklik yapmak zorunda kalmayalım" dedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, kamuoyunda oluşan panik havası nedeniyle tasarının aceleyle hazırlanarak Meclise sunulduğunu iddia etti. "Ancak bu paniği giderelim derken, yanlış yapıyorsunuz" diyen Öztürk, tapu dairelerinin, zorunlu deprem sigorta poliçesi olmadan kat irtifakından kat mülkiyetine geçişe izin vermeyeceklerini, bu nedenle tasarıda buna ilişkin düzenlemenin de yer alması gerektiğini söyledi.
Bakan Demir, kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin resen yapılacağını ifade ederek, "Resen yapılacağı için, tapu daireleri, kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek isteyen vatandaşlardan zorunlu deprem poliçesi istemeyecek" dedi.
CHP'li Ünlütepe, müzakereler devam ederken, CHP ve MHP'li üyelerin dışında, toplantı salonunda sadece Komisyon Başkanı İyimaya'nın kaldığını görünce, "Arkadaşlar, bu bize karşı saygısızlıktır, kalkın bizden başka kimse yok" diyerek, diğer CHP'li ve MHP'li üyelerle birlikte toplantı salonunu terketti.
Halil Ünlütepe, İyimaya ve Bakan Demir'e dönerek, "Bu, size karşı bir saygısızlık değil. AK Parti'li üyelerden hiç kimse yok burada. Genel Kurulda toplantı yeter sayısı isteniyor diye arkadaşlar aşağıya iniyor, bunu kabul edemeyiz. Biz burada görevimizi yapıyoruz" dedi.
Bunun üzerine Başkan İyimaya, toplantıya ara verdiğini açıkladı.