Genel sağlık sigortasının işleyişine ilişkin esaslar belirlendi

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, 1 Ocak 2012 tarihine kadar yeşil kart verilenler, bu tarihte gelir tespitine tabi tutulmaksızın genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genel sağlık sigortasının işleyişine dair esasları belirleyen yönetmelik yayımlandı.

Genel sağlık sigortası kapsamında gelir tespiti, tescil ve izleme sürecine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik adı altında bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona eren kişiler, SGK tarafından re'sen tescil edilecek.

Yönetmeliğe göre, bu kişilere, gelir tespitini yaptırmak üzere bir ay içinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurması gerektiği SGK bildirilecek.

Kendisine gelir testi yapılmasını istemeyenler ile genel sağlık sigortası tescilinin yapıldığına dair tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yapılması yönünde onay vermeyenlerin gelirleri asgari ücretin iki katı olarak kabul edilecek.

Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınacak.

Yapılan gelir tespiti sonrasında aile içinde kişi başına düşen gelir tutarı; asgari ücretin üçte birinin altında, eşit veya üçte biri üzerinde olduğu tespit edilenlerin genel sağlık sigortası tescili yapılacak.

SGK sigortalısı sayılanlardan, 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunan ve bu borcu tecil ve taksitlendirmeyen sigortalıların, 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere, bakmakla yükümlü olduğu kişiler talepte bulunmaları halinde, yapılacak gelir tespiti sonrasında genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, 1 Ocak 2012 tarihine kadar yeşil kart verilenler, bu tarihte gelir tespitine tabi tutulmaksızın genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecekler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir