Yıldırım: TİB görevine aynen devam edecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) TİB'in "dinleme faaliyetlerini sürdüren kuruluşları denetleyen bir üst kurul gibi" olduğunu belirterek, "bu görevine aynen devam edeceğini" kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesinin, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) başına getirilecek kişiyi Başbakan'ın atama ve dinleme faaliyetlerini denetleme yetkisini" iptal etmesine ilişkin değerlendirmede bulunurken, TİB'in bir anlamda da "dinleme faaliyetlerini sürdüren kuruluşları denetleyen bir üst kurul gibi" olduğunu belirterek, "bu görevine aynen devam edeceğini" kaydetti.

Yıldırım,  Jandarma, MİT ve polis teşkilatının eskiden beri istihbarat amacıyla, koruyucu tedbir ve adli vakalarda delil temini amacıyla sinyal takibi ve dinleme yaptıklarını belirtti.

Yıldırım, TİB'in dinleme yapmadığını, bu üç kurumun mahkeme kararıyla yapacakları dinlemelerin usule ve hukuka uygun olup olmadığını kontrol edip, izin verilmesini sağladığını kaydetti.

Yasa dışı dinlemenin hiçbir zaman mazur görülemeyeceğini dile getiren Yıldırım, "Yasa dışı dinlenen kişi veya kurum hakkında elde edilen bilgilerin delil olarak kullanılamayacağını" vurguladı.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının görevini pek çok kişi bilmiyor. 'Artık bundan sonra Başkanlık dinleme yapamayacak', 'İşi bitti', 'Bir hukuksuzluk, yasa dışı işlem sona erdi' gibi yorumlar var. TİB, bir anlamda da dinleme faaliyetlerini sürdüren kuruluşları denetleyen bir üst kurul gibi. Bu görevine aynen devam edecek. Bazıları zannediyor ki burası hükümetin emrinde dinleme yapıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Yasası gayet açık, okuma zahmetinde de bulunmuyorlar. ipe sapa gelmeyen değerlendirmeler yapıyorlar."

Gerekçeli kararın ardından gerekli yasal düzenleme yapılacak

Yıldırım, Anayasa Mahkemesinin ilgili kararının gerekçesinin yayımlanmasının ardından yasal düzenleme yapılacağını ve TİB Başkanının atanmasının üçlü kararname ile Bakan'ın önereceği ismin Başbakan ve Cumhurbaşkanına sunulacağını söyledi.

TİB'in bünyesinde olduğu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) bağımsız bir kurum olduğunu belirten Yıldırım, "İptal edilen hükümler işin özüne dair hükümler değil, bu başkanlığın oluşumu ve denetimi, başkanın ataması ile ilgili konulardır. Bu tamamen işin usul ve şekil yanıdır. Yoksa TİB asli görevlerini aynen yapmaya devam edecektir" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, şu hususları vurguladı:

"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun iş ve işlemlerine müdahale etmemiz söz konusu değil. Fersah fersah uzakta duruyoruz. Yine de siyaseten bunu oraya buraya çekiştirenler var. Ana muhalefet sözcüsü 'Milleti dinleyeceğinize bizim sözümüzü dinleseydiniz' gibi abuk subuk saptırma şeyler söylüyor. Bunları söyleyerek milleti rahatlatamazsınız. Bu dinleme konusunda yasalar çok açık. Bunlara rağmen yanlış yapanlar olabilir. Millette haksız bir paranoya var. Yılda 105 milyar konuşma yapılıyor. bunların dinlenmesine ne zaman ne de iş gücü yeter. Böyle bir şey yapılmasını istediğimiz için değil. Bu rakam binlerce insanın istihdamını gerektirir. Böyle bir şey yapılamaz."